in , , ,

Monarchisták találkozója: fellebbent a fátyol a Szent András Sörfőzde új kézműves innivalójáról

Eddig hagyományosan egy pesti sörözőben, a “Csak a jó sör!”-ben lebbentették fel a fátylat a Szent András Sörfőzde újdonságairól. Ezzel most tudatosan szakítottak, árulta el Bukovinszky Béla a Liget Wellness és Konferencia Hotelben a szaksajtó és gasztrobloggerek nagy érdeklődése által kísért termékbemutató sörvacsorán.

– Azért szakítottunk ezzel a hagyománnyal, mert szeretnénk demonstrálni nektek, hogy a kézműves sörös élet nem ér véget a Budapest táblánál, hanem vidéken is vannak értő sörfogyasztók. Annak, hogy a kézműves sörök végre most már megyeszékhelyet és kisebb városokat, településeket is el tudjanak érni, reméljük, tevékeny részesei tudunk lenni. Nem csak a most bemutatandó sörünkkel, hanem az eddig meglévő összes sörünkkel sikerül eljutni már olyan helyekre is, ahová korábban nem sikerült, illetve korábban a kézműves söröknek semmilyen piaca nem volt – mondta Bukovinszky Béla, a Szent András Sörfőzde vezetője.

Van még mit ledolgozni vidéken, amire jó példa a közelmúltban, a komppal megközelíthető szomszédos városban tett termékajánló útjáról hozott anekdotája. Az ottani szállodás kijelentette, hogy ők ilyen olcsó kézműves sörökkel nem foglalkoznak, ők Sopronit árulnak.

Szerencsére az értő kereskedő és vendéglátó partnerek –mint pl. az eseménynek is helyet adó Liget Wellness és Konferencia Hotel– száma rohamosan nő.

A hotel menedzsmentje két-három éve elhatározta, hogy az étlapjukon és itallapjukon a helyi termékeket helyezik előtérbe, árulta el a szakmai vendégeknek szálloda igazgatója, Bogdán Tamás. Első körben az ételek frontján nyitottak, majd próbáltak italok terén is lépni, amire persze lényegesen szűkösebbek a lehetőségek. Korábban is felmerült a szentandrási sörfőzde termékeinek a gondolata, de kapacitáshiány miatt akkor nem lett belőle semmi. A tavalyi fejlesztések után ez az akadály elhárult, és tudták szállítani azt a mennyiséget, amire szükségük volt a teljes év során. Kezdetben próbára a korábbi sörük mellé, egy Zipfer termék mellé tették az itallapra, és úgy pozicionálták az árakat, hogy azzal ne befolyásolják a fogyasztókat. A vendégek döntöttek. Mára a Szent András Sörfőzde termékeit kérik úgy 90-95%-ban, aminek az lett az eredménye, hogy a Zipfert végleg levették a polcról és kizárólagosan a szentandrási sört kínálják. Nincs még egy hete, árulta el a szálloda igazgatója, hogy kiszerelték a sörhűtőből a világmárka hordóit. Ez persze rossz hír azoknak a vendégeknek, akik a nagy gyártók kommersz söreit szeretik. Nekik vagy magukkal kell hozni kedvenc mekdonaldszos sörüket a Ligetbe, vagy a kompon túli városban kell szállást foglalniuk. Egy biztos, mindkettővel csak veszíthetnek.

A főzdében úgy gondolták, hogy a piac igényel egy olyan sört, ami kiszerelésében más, ízvilágában hasonló, de nem annyira kesernyés, mint legkedveltebb termékük, az Ogre, mondta Bukovinszky Béla. Megszületett Monarchista, gyári kódnevén pirosfejű ogre, ami egy hagyományosan alsó erjesztésű pilsner-lager típusú, cseh-német ízvilágú sör. Másként malátázták, komlózták, ezáltal picit másabb ízű, színű, alkoholfokú lett, mint a nagy testvér.

20150307-IMG_4274

– Az elnevezés, Monarchista nem csak egy marketing elképzelés, hanem beltartalmilag is követi, hiszen az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről származó alapanyagokkal, bécsi pilseni malátával, cseh és szlovén komlókkal dúsítottuk– árulta el Bukovinszky Béla, majd egy kis szakmázás erejéig átadta a szót Pekár Mihálynak, aki kollégáival együtt a Monarchista megszületése körül bábáskodott.

Aztán egyszer eljött a pillanat, és fellebbent a fátyol a Szent András Sörfőzde újdonságáról, a Monarchistáról. A újságírók, gasztrobloggerek által alkotott szakmai közönség tapssal fogadta az új terméket, amit Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársának Marosvári “Ogre” László és Kővári Gergely sörpunk hathatós támogatásával tartott humoros sörténelem-előadása alatt fel is szolgáltak a Liget munkatársai, hogy mindenki saját szempontjai szerint azonnal minőségvizsgálatot tarthasson felette. Ki felületesebbet, ki mélyebbet.

Vélemény, hozzászólás?

Zenével a drog ellen

Jól indult a mérkőzés