Connect with us

Hírek

Beköltözött a Körösök vízi élővilága a látogatóközpontba

Már nemcsak a szárazföldi, hanem a Körösök vízi élővilágát is közelebbről szemügyre veheti a Körösvölgyi Látogatóközpont közönsége. Három impozáns akvárium került elhelyezésre az előcsarnokban, melyekben a vidék jellemző halfajait tekinthetik meg az érdeklődők.

– Régi vágyunk volt, hogy a vízi élővilágot is bemutassuk a látogatóknak. Ez az elképzelés vezérelt bennünket a kb. 8000 l térfogatú akváriumrendszer megvalósításakor. Az édesvízi tartályokban a vízben fellelhető leggyakoribb fajoktól kezdve egészen az invazív példányokig minden megtalálható, így szemléltetve a térség sokszínű halállományát – részletezi Czifrák Gábor természetvédelmi területfelügyelő.

Az akváriumokat a természet törvényei alapján rendezték be. A legnagyobb ragadozó halakat – fogast, süllőt, harcsát – tartalmaz, mellette többségében pontyféléket helyeztek el, míg az egyelőre üresen álló akváriumba az invazív fajok kerülnek.

– Sokan hiányos ismeretanyaggal rendelkeznek a vízi élővilággal kapcsolatosan – érzékelteti a fejlesztés pedagógiai hátterét a szakember. A látvány mellett ezt szeretnénk részben pótolni az új attrakcióval.

A tanulási folyamatot segíti az akváriumok mellett elhelyezett interaktív mágnestábla. Ezen a bemutatott halfajok szerepelnek, rövid leírással egybekötve.

– A mágneshalakat öt féle szempont alapján lehet csoportosítani, táplálkozás, élőhely, család, védettség és őshonosság kategóriák szerint – magyarázza Körömi Krisztina, a látogatóközpont munkatársa. Az a tapasztalatuk, hogy az új látványosság mindenkit lenyűgöz, visszatérő és új betérőinket egyaránt, a gyerekek pedig szívesen teszik próbára a tudásukat a táblán.

A látványt fokozzák a mocsári ciprusokra emlékeztető gyökérmotívumok, melyek eredetileg hungarocellből készültek. Az alapokra műgyantaborítás került, amit egyedi festéssel láttak el.

Az édesvízi akváriumok speciális lég-és vízhűtést igényelnek, a hőmérséklet nem emelkedhet 25 fok felé. Ellenkező esetben nem lenne elegendő az oldott oxigén mennyisége, ami az állomány pusztulásához vezetne.

Az akváriumok közül kettő már benépesült élettel, a harmadikba pedig hamarosan – a műszaki paraméterek megállítását követően – nem őshonos fajok költöznek.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Mindenkit egy cél hozott össze, a segítségnyújtás

Szarvas

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Megtelt a gyógyfürdő sárkányokkal

Sport

Gyakorlósok a Bihari-havasokban

Oktatás

Enabulele Stanley Esemuede és Varga Viktor (Fotó: Babák Zoltán) Enabulele Stanley Esemuede és Varga Viktor (Fotó: Babák Zoltán)

Szoros mérkőzés a favorit ellen

Sport

Hirdetés

Archívum

2015. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Connect