Connect with us

Hírek

Játékos tanulással vette kezdetét a Mobilitási Hét

Válassz, válts, variálj! – e gondolat köré épül az idei Európai Mobilitási Hét. Eszerint gyakran érdemes a közlekedési eszközöket kombinálni a gyorsabb és gazdaságosabb utazás érdekében. Szarvas szeptember 16-22. között már 9. alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez, idén először az óvodás korosztályt megcélozva.

– Az előző évekkel ellentétben a legkisebbeket szerettük volna megszólítani, ugyanis ők azok, akik a kötött napirendjük miatt sok mindenből kimaradnak. KRESZ-és közlekedésbiztonsági napot szervezünk a számukra játékos formában, amiben a Szarvasi Rendőrkapitányág részéről Petrovszki Éva lesz segítségükre. Vagyis a biztonságosabb közlekedés érdekében az óvodások megismerkednek a legfontosabb táblákkal és közlekedési szabályokkal – tájékoztatott Krivik Viktor főszervező.

A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolában tartott megnyitón az intézmény és a Szlovák Általános Iskola egy-egy csoportja képviseltette magát. Az óvodások a várakozás ideje alatt sem tétlenkedtek, lelkesen kísérleteztek az udvaron elhelyezett óriás sakk-és malomtáblákkal.

Néhány buksisimogatást követően Babák Mihály polgármester játékokkal megrakodva fordult a gyerekekhez, amiket az óvónőknek nyújtott át.

A szót tőle Petrovszki Éva baleset-megelőzési előadó vette át, aki a gyerekek közlekedési szokásairól érdeklődött. Arra kérdésre, hogy ki az, aki kerékpárral jár oviba, szinte az összes kéz magasba lendült, amit a szervezők örömmel konstatáltak.

– Úgy állítjuk össze az óvodai programokat, hogy a séta mindig helyet kap benne. Nevelési elvünk alapja ugyanis a tapasztalat útján történő tanulás – magyarázza a módszereket Czifráné Petrovszki Anita óvodapedagógus. Így nagycsoportos korukra a gyerekek már eljutunk oda, hogy a közlekedésben használatos táblákat felismerik. Emellett társasjátékkal, dominóval és memóriajátékkal is mélyítjük az ismereteket. A kirándulásokat is átszövi a közlekedés, vagyis leginkább a pedagóguson múlik, hogy egy-egy pillanatot hogyan használ ki.

Az ovisokat változatos a megnyitót követően feladatlapok várták, a megoldásért cserébe pedig apróbb ajándékok és terülj-terülj asztalkám fogadta őket.

– Én mindig kerékpárral megyek oviba, mert az vidámmá tesz – magyarázta egy sajátos megközelítéséből a biciklizés előnyeit az öt éves Vanda, miközben már izgalommal gondolt a következő program, a rollerezés kezdetére.

Az egyhetes program minden napra tartogat valamit. Az előző évekhez hasonlóan idén is lesz bringás reggeli, véradás, kerékpártúra a Kardoskúti Fehértó napra, ill. preventív előadással készülnek az idősek számára a közlekedésbiztonsági szabályokról és a KRESZ változásairól. A hét szeptember 22-én Autómentes Nappal zárul, amikor 6 és 18 óra között a helyi járatok térítésmentesen vehetők igénybe.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Timkó János (Fotó: Valló Zoltán) Timkó János (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe az álszent, csaló, szerepében Timkó János

Szarvas

OB II-es csapatunknak lezárult a teniszévad

Sport

Újraéled a tradicionális kardvívás Szarvason

Sport

Schubert Henriett és Babák Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva) Schubert Henriett és Babák Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)

Babák Zoltán: Elérkeztünk oda, hogy át kell gondolnunk, merre tovább

Politika

Hirdetés

Archívum

2015. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Friss

Connect