Connect with us

Hírek

„Aki libát nem eszik…” – Szent Márton ünnepe a Gyakorlóoviban

Idén már ötödik alkalommal került megrendezésre került a hagyományőrző Márton-napi délelőtt a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvodában. Ezen a rendezvényen az óvoda minden csoportja, nagy közössége együtt várja Gáspár libát, aki a mókázás főszereplője.

A Gyakorlós gyerekek életében mindig hatalmas várakozás előzi meg az efféle hagyományőrző, játékos délelőttöt. Minden csoport apróságai már napokkal az ünnep előtt lázas készülődésben, kreatív alkotásokkal, népi rigmusokkal idézik meg a múltat, majd így válnak aktív résztvevőivé a gondosan szervezett programoknak.

Mihály Zoltánné szemléletesen mesélte el a kicsiknek, hogy ki volt Márton, és a legenda szerint életmódja és jócselekedetei által hogyan vált püspökké. Márton barna lovon jött az idén, szinte tavaszias levegőt hozott, az időjóslás szerint tehát kemény tél várható.

Az intézmény udvarán a Cseresznye csoportos gyerekek élőképekkel fogadták a többi csoportot, melyek egy-egy történetet meséltek el a Márton-napról. A történetek életre keltése után, Gyekiczki Istvánné Piroska a gyerekek segítségével előcsalogatta Gáspárt, a kislibát, aki az egész délelőtt folyamán szórakoztatta a gyerekeket. A tojáskereső játék mindig mosolyt csal mindannyiunk arcára.

A gyerekek az óvó nénik, még a dajka nénik is vidám körjátékokat és párkereső játékokat játszottak. A táncházban a legkisebbektől a legnagyobbakig egyaránt mindenki táncolt, amíg a dajka nénik meg nem érkeztek a finomságokkal. Minden csoport libazsíros kenyérfalatkákat és libatepertőt kóstolt, hiszen a hiedelem szerint ezen a napon illik libát enni, mert aki nem eszik, egész évben éhezni fog.

A délelőtt zárásaként minden kisgyerek elköszönt Gáspártól: Liba mondja, gi-gá-gá, elmegyek én világgá!!! El ne menj, hiszen egy év múlva újra veled szeretnénk ilyen jót játszani!

Rétes Petra óvodapedagógus

Kiemelt

Koltai Róbert lovagias ügye

Szarvas

Babák Mihály, Tóth Béláné és Dobruczky Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva) Babák Mihály, Tóth Béláné és Dobruczky Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)

Aszfalt helyett térkőburkolat lakossági hozzájárulásból

Szarvas

Oscar sikere Szarvason

Szarvas

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán) A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Belátható időn belül hozzájuthatnak a volt vasiparis dolgozók a bérköveteléseikhez

Gazdaság

Hirdetés

Archívum

2015. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect