Connect with us

Hírek

Dr. Nádor Jenő arcképének avatóünnepsége

Rágyanszki István és Nádor Judit

A rendezvényünk célja az iskolák 1948-as államosítása előtti utolsó igazgató, Dr. Nádor Jenő arcképének felavatása volt.

Elődeink a XIX. század végén és a XX. elején megfestették az intézmény elismert igazgatóinak portréját. A Szarvasi Vajdás Diákok Baráti Köre érzékelte a hiányt, 2014 tavaszán vetődött fel Nádor Igazgató Úr hiányzó arcképének megfestése. A kör eszmeileg és anyagilag teljes mértékben támogatta az elképzelést, a kör elnöke, Rágyanszki István felkérte Antal László portréfestőt, aki megtekintette a felkutatott fényképeket, meghallgatta az összegyűjtött információkat, megtekintette az arcképcsarnokot, és hozzákezdett a munkához. A 2015 májusában tartott köri közgyűlésen a festő átadta a várt portrét, aminek felavatását a 2015-16-os tanévre halasztottuk.

Az avatóünnepség időpontja: 2016. november 18., ami Jenő napja. Az igazgatói és köri elnöki köszöntőt követően irodalmi-zenei műsor következett: Kosztolányi Dezső: Tanár az én apám című versét Marik Zsuzsa szavalta, Boccherini: Menüett című darabját fuvoladuó formában Hodálik Hanna és Mester Zsófia adta elő, az ünnepelt Nádor Jenő mának is szóló üzenetét Babák Botond tolmácsolta, az 1623-ból való német evangélikus ének észak-magyarországi változatát Fülöp Norbert énekelte. E műsorszámokért a fellépőkön kívül szeretnék köszönetet mondani Salka Zsuzsa, Soós Beáta, Németh Judit és Dr. Lengyel Albertnének.

Az Igazgató Úr életrajzának ismertetése, egy róla is szóló filmrészlet bemutatása után következett az est fénypontja: két 1939-ben érettségizett egykori Nádor-diák, Görgey Endre és Papp László beszéltek Róla és az akkori iskoláról, majd Sztrehovszki Zsuzsa nyugalmazott kolléga és könyvtáros méltatta az ünnepeltet.

Ezt követően Nádor Judit (az Igazgató Úr unokája) és Rágyanszki István leleplezte a portrét, majd iskolalelkészünk, Tóth Orsolya mondott szép imádságot.

Az ünnepség végén Kitajkáné Szántai Mária átadta a dokumentumkiállítást, mely Dr. Nádor Jenő hagyatékából, műveiből készült, illetve a szép számú megjelent érdeklődőt meghívta baráti beszélgetésre, teára és süteményre.

Pécsváradi Antal

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Koltai Róbert lovagias ügye

Szarvas

Babák Mihály, Tóth Béláné és Dobruczky Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva) Babák Mihály, Tóth Béláné és Dobruczky Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)

Aszfalt helyett térkőburkolat lakossági hozzájárulásból

Szarvas

Oscar sikere Szarvason

Szarvas

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán) A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Belátható időn belül hozzájuthatnak a volt vasiparis dolgozók a bérköveteléseikhez

Gazdaság

Hirdetés

Archívum

2015. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect