Connect with us

Békés megye

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program volt az információs nap fő témája

Oláh Gábor, a regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár volt a vendége annak a megyei információs fórumnak, amelyet a Magyar Államkincstár Békés Megyei Igazgatósága szervezett. A tájékoztató összejövetel fő témája a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program volt. A fórumon részt vett és köszöntötte a megjelenteket Vantara Gyula, a megyei fejlesztések miniszteri biztosa.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a megyei önkormányzatok szerepéről beszélt a Döntés-előkészítő Bizottságban (DEB), amelynek feladata, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz beérkező pályázatokat véleményezze. A DEB-nek két tagja van, az Irányító Hatóság (IH) és a megyei önkormányzat képviselőjéből áll, kizárólag az a kérelem támogatható, amelyet a DEB támogatásra érdemesnek ítél.

– A megyeszékhelyen kívül minden településnek kötelezően segítenünk kell, amennyiben a segítségünket kérik, és most már nem csak a projektmenedzsmenti feladatokban, hanem más egyébben, az előkészítés, műszaki ellenőrzés során is – tudatta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. A Békés Megyei Önkormányzat folyamatosan kapcsolatot tart és egyeztet az IH-val annak érdekében, hogy minden fontos információ birtokában legyünk, ezzel a hozzánk forduló településeket segíthetjük. Elfogadtuk az Integrált Területi Programot, az elmúlt hónapokban kidolgoztuk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) „forgatókönyvét”, a TOP fejlesztési keretét, az ehhez kapcsolódó indikátorokat, a pályázatok értékelésére szolgáló pontrendszert. TOP fórumsorozatot indítottunk, mindezt azért, hogy a települések vezetői, a fejlesztésekben, pályázatokban érdekeltek minél több hasznos információhoz jussanak. Ehhez kapcsolódóan a Békés Megyei Önkormányzat Területfejlesztési Osztályán területi felelősi rendszert építettünk ki, valamint az osztályon belül Projektmenedzsmenti Csoportot alakítottunk ki. Folyamatosan kapcsolatot tartunk az önkormányzatokkal, segítséget, tanácsadást nyújtunk a projektötleteik kidolgozásában, véleményezzük a megjelenő felhívásokat. A Leader Akciócsoportokkal, kamarákkal együttműködési megállapodást kötöttünk, hogy a terület- és vidékfejlesztés kapcsolódási pontjait megtaláljuk. Célunk az, hogy elősegítsük a TOP-al Békés megye gazdaságának fejlesztését, a humánerőforrás és a gazdaság infrastruktúrájának javítását. Fontos, hogy a beruházások során folyamatos értéket termelő projektek valósuljanak meg, olyanok, amik nem fenntartási költséget generálnak, hanem bevételt termelnek – sorolta a megyei elnök.

Oláh Gábor helyettes államtitkár kiemelte: a TOP mintegy 1231 milliárd forintnyi állami támogatás eljuttatásáért felelős, a pályázók elsősorban a települési önkormányzatok.

– Ez az operatív program gyökereiben más logikára épül, mint az elmúlt hét éves operatív programunk, a Regionális Operatív Program (ROP). Alapvetően megyén belül tervezzük azt, hogy versenyezzenek egymással a települések. Minden megyének van egy garantált kerete, erre a keretre tudnak a települések támogatási kérelmeket beadni. Ezzel azt előzzük meg, hogy például egy Békés megyei településnek egy Győr-Moson-Sopron megyei településsel vagy akár egy várossal kelljen azonos pályázaton indulnia, és azonos feltételek mellett megméretnie magát, hiszen ennek – ahogy az elmúlt hét év mutatta – igazából sok hozadéka nincs. Alapvetően annak van hozadéka, hogyha az azonos adottsággal rendelkező települések egymás között tudják a legjobb projektjeiket megmérettetni. A fejlesztéseknek köszönhetően létrejöhetnek bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők, megszépülhetnek iskolák, energetikailag is, illetve munkahelyteremtéshez kapcsolódó egyéb beruházások is megvalósulhatnak, amelyek akár jövedelemtermelő fejlesztések, mint például iparterület-fejlesztés, ipari park bővítése, munkába járást segítő közlekedésfejlesztés – mondta Oláh Gábor.

Hozzátette: a szándék az, hogy megyei szintre hozzuk le az operatív program végrehajtását. Míg korábban három megyének volt egy közreműködő szervezete, aki kezelte a pályázatokat, és akivel el kellett számolnia az adott pályázónak, addig a következő időszakban megyei szinten lesz egy-egy „kirendeltségünk”, az lesz a Magyar Államkincstár, akivel a települési önkormányzatok egyébként is jó kapcsolatban állnak. Arra számítok, hogy ez jelentősen gyorsítani fogja és egyszerűsíteni a végrehajtást az operatív programban – emelte ki a helyettes államtitkár.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

A Békés Megyei Önkormányzat bemutatja: Megyenap 2019

Békés megye

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Frissült Békés megye turisztikai arculata

Békés megye

Ismét nagy sikert arattak Békés megye ízei

Békés megye

Békés megye az ország egyik legbiztonságosabb megyéje

Békés megye

Hirdetés

Archívum

2015. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect