Connect with us

Békés megye

Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság

Fotó: Zentai Péter
Fotó: Zentai Péter

Kovászna, Hargita és Maros megye közreműködésével Tusványoson létrejött a 13 fős Székelyföldi Értéktár Bizottság, amelybe a három székelyföldi megye delegált szakértőket.

A magyar hungarikum törvény határon túli kiterjesztése lehetővé teszi, hogy Erdélyben is alakuljanak települési, megyei, tájegységi értéktár bizottságok. Erre alapozva hozta létre a Békés Megyei Önkormányzat támogatásával a három megye a maga közös értéktárát és értéktár bizottságát. Fontos feladatuknak tekintik a megyék az értékek feltérképezését, dokumentálását, ezzel megőrzését és népszerűsítését.

A bizottság létrejöttét a Magyar Teátrumi Társaság sátrában az Élő Erdély Egyesület és a Békés Megyei Önkormányzat által szervezett fórumon jelentették be. A beszélgetésen részt vett Borboly Csaba Hargita megyei, Tamás Sándor Kovászna megyei, Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök, Szőcs Zsuzsa, a Székelyföldi Értéktár Bizottság elnöke, és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Zalai Mihály úgy nyilatkozott: Békés megye és a székely megyék együttműködésének egyik fontos eleme az értéktárakkal kapcsolatos munka. A Kárpát-medence szívében található Békés megye szeretné mindazokat a tapasztalatokat átadni, amelyeket az elmúlt három évben ezen a téren szerzett, ezzel segítve a székely értékek gyűjtését.

A székely megyék elnökei már ajánlottak is értékeket felvételre, több, az épített örökség kategóriába tartozó székelyföldi nemzeti értéket, valamint a kürtőskalácsot. A fórumon szó esett az értéktárba felvett értékek hasznosításáról, valamint arról, hogy ezek milyen szerepet játszanak a közösségépítésben és a gazdaságfejlesztésben.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

A Békés Megyei Önkormányzat bemutatja: Megyenap 2019

Békés megye

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Frissült Békés megye turisztikai arculata

Békés megye

Ismét nagy sikert arattak Békés megye ízei

Békés megye

Békés megye az ország egyik legbiztonságosabb megyéje

Békés megye

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect