Connect with us

Hírek

Hogyan legyünk környezettudatosak?

A Szent István Egyetem Tessedik Sámuel Könyvtárában az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatához kapcsolódva Csengei Erzsébet tartott előadást kedden “Hogyan legyünk környezettudatosak?” címmel.

Az előadással elsősorban a fiatalabb korosztályokat célozta meg az előadó. Sokkoló képekkel, sokkoló adatokkal mutatta be a környezet jelenlegi állapotát. Magyarországnyi mértű hulladékszigetek petpalackokból, közlekedési eszközök által okozott környezetkárosodás, globális felmelegedés, ill. az emberiség által ezekre adandó, vagy már adott válaszokról is szó esett.

Praktikus tanácsokkal látta el az előtte ülő, saját háztartást még nem vezető fiatalokat. Ezek között szerepelt a zuhanyzásra fordított idő 5 perc alá való csökkentése. Ha már zuhanyzás és takarékoskodás, a SZIE tanszéki mérnöke javasolta a a víztakarékos zuhanyfej felszerelését, ami légbekeveréssel ugyanolyan érzetet kelt, mint hagyományos megfelelője, de akár 28 százalékkal kevesebb vizet is fogyaszthat. Az ezzel való takarékoskodáshoz fogmosáskor fogmosópohár használatát, ill. víztakarékos wc-öblítő felszerelését javasolta.

A közlekedésnél a fosszilis energiával működő járművek alternatíváit mutatta be, legyen az hibrid, vagy akár tisztán elektromos hajtású autó. Bemutatta a tömegközlekedés előnyben részesítésének előnyeit, lefordítva ezt károsanyag-kibocsátás csökkenésének hatásaira.

Szólt a kerékpárral való közlekedés előnyeiről, amire Hollandiát hozta fel példának, ahol adatai szerint több kerékpár van, mint lakos. Az biztos, hogy Amszterdam a kerékpáros közlekedésével egyedülálló, igaz, kerékpáros kultúrájának elindításához kellett a 73-as olajválság, ill. egy olyan kormány, ami nem félt válaszlépéseket tenni.

Zárásként a tudatos vásárlás 12 pontjára hívta fel a figyelmet, a helyben vagy maximum 50 kilométeren belül előállított cikkek vásárlására, ill. arra, hogy ne a csomagolásért, a szemétért fizessünk.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Bogár Gabi sokáig harcban volt a dobogóért

Sport

Dr. Tirják László (Fotó: behir.hu) Dr. Tirják László (Fotó: behir.hu)

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott dr. Tirják László

Szarvas

4. és 5. szarvasi helyezés a szegedi vébén

Sport

Díjátadással zárult a Vízi Színház kilencedik évada

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2016. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Connect