Connect with us

Hírek

Hogyan legyünk környezettudatosak?

A Szent István Egyetem Tessedik Sámuel Könyvtárában az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatához kapcsolódva Csengei Erzsébet tartott előadást kedden “Hogyan legyünk környezettudatosak?” címmel.

Az előadással elsősorban a fiatalabb korosztályokat célozta meg az előadó. Sokkoló képekkel, sokkoló adatokkal mutatta be a környezet jelenlegi állapotát. Magyarországnyi mértű hulladékszigetek petpalackokból, közlekedési eszközök által okozott környezetkárosodás, globális felmelegedés, ill. az emberiség által ezekre adandó, vagy már adott válaszokról is szó esett.

Praktikus tanácsokkal látta el az előtte ülő, saját háztartást még nem vezető fiatalokat. Ezek között szerepelt a zuhanyzásra fordított idő 5 perc alá való csökkentése. Ha már zuhanyzás és takarékoskodás, a SZIE tanszéki mérnöke javasolta a a víztakarékos zuhanyfej felszerelését, ami légbekeveréssel ugyanolyan érzetet kelt, mint hagyományos megfelelője, de akár 28 százalékkal kevesebb vizet is fogyaszthat. Az ezzel való takarékoskodáshoz fogmosáskor fogmosópohár használatát, ill. víztakarékos wc-öblítő felszerelését javasolta.

A közlekedésnél a fosszilis energiával működő járművek alternatíváit mutatta be, legyen az hibrid, vagy akár tisztán elektromos hajtású autó. Bemutatta a tömegközlekedés előnyben részesítésének előnyeit, lefordítva ezt károsanyag-kibocsátás csökkenésének hatásaira.

Szólt a kerékpárral való közlekedés előnyeiről, amire Hollandiát hozta fel példának, ahol adatai szerint több kerékpár van, mint lakos. Az biztos, hogy Amszterdam a kerékpáros közlekedésével egyedülálló, igaz, kerékpáros kultúrájának elindításához kellett a 73-as olajválság, ill. egy olyan kormány, ami nem félt válaszlépéseket tenni.

Zárásként a tudatos vásárlás 12 pontjára hívta fel a figyelmet, a helyben vagy maximum 50 kilométeren belül előállított cikkek vásárlására, ill. arra, hogy ne a csomagolásért, a szemétért fizessünk.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Király Balázs 60 km-t úszott. Mögötte Legoza Éva (39 km) (Fotó: Hegedűs Éva) Király Balázs 60 km-t úszott. Mögötte Legoza Éva (39 km) (Fotó: Hegedűs Éva)

210 induló a Luca-napi úszáson

Sport

Idegen nyelvi karácsony a Gyakorlóban

Oktatás

Schmidt Gábor (Fotó: Babák Zoltán) Schmidt Gábor (Fotó: Babák Zoltán)

Büszkén zárhatták az évet a kajakosok

Sport

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Idén is jó helyre került az MSZP Jézuskájának ajándéka

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2016. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Connect