in ,

Kolbászfeszt: 2016 legfinomabb szarvasi szárazkolbászát Kardoson készítették

A 10. jubileumi idénynyitó disznótor alkalmából mindenkit szeretettel köszöntött az est háziasszonya, Szigeti Erika szombaton délelőtt a piaccsarnokban. Segítségére ezúttal is Sági Szilárd volt, aki a korábbi évek tapasztalataiból okulva láthatósági mellényben érkezett. A vendégek között volt dr. Melis János Szarvas város címzetes főjegyzője, aki mint elmondta, a Bakulya-, vagy az azzal szomszédos Szakács-sori disznótorokról őriz szép emlékeket, ill. Gaál Roland járási hivatalvezető, aki rossz hírrel kezdte köszöntőjét: “ez nem egy jó nap… a vegetáriánusoknak”, mondta.

A jó hangulatú fesztiválom 25 csapat indult, több mint az előző évben. Az idén is friss sült kolbász, töltött káposzta, disznófogó pálinka, ill. toros sütemény kategóriában mérkőztek meg egymással a csapatok egyre vidámabb képviselői. A színpadon a Kikindai Vidám Fiúk zenéltek, míg a kiosztott húsból ki-ki elkészítette versenymunkáját. Ezalatt a zsűri, aminek elnöke ezúttal is a gasztroceleb volt, körbejárta a csapatokat, hogy végigkóstolja a sütiket, fogópálinkákat, tavalyi szárazkolbászokat. Sági Szilárd társa volt ebben a szép székely polgári viseletet magára öltő Kohut Zsuzsa, Povázsai Mihály vendéglős, Gécs László, a gasztronómia kóstolója, Tomasovszki Toma András vendéglős és Tóth Róbert mesterpincér.

Az eredményhirdetés egyedi hangulatban zajlott. Egy díjátadó hosszú és unalmas szokott lenni, de nem olyankor, amikor az egyik mikrofon Sági Szilárd kezében van, akinek ének- és szájdob-improvizációi mellett zajlott a serlegek és oklevelek átadása. A napot záró sztárvendégnek, Bunyós Pityunak fel kellett kötnie a boxeralsóját, ha überelni akarta volna a szakácsot.

A toros süti kategóriában a Pannon Motorosok vihették haza az első díjat, de a zsűri szerint a jobbikos csapat az évtized talán legjobb kapusznyikáját készítette. Megosztott harmadik helyet kaptak a dévaiak, ill. a Családbarátok.

A pálinkát szerető és az alkoholt imádók kedvenc versenyszámában a Pannon Motorosok csodálatos öreg almapálinkával kápráztatták el a zsűrit és elnökét, és ők csak a képzeletbeli dobogó harmadik helyére állhattak fel. A Jobbik barackpálinkája szíven ütötte az döntnököket, de mégis az Elevenek vitték el az első díjat. A Penta Drink csodálatos kísérleti szilvapálinkája, Szarvas város hivatalos itala, viszont különdíjas lett.

Friss sült kolbász kategóriában a Lendületesek vittek mindent Déva és a Mázlisták előtt. Töltött káposztában a budapesti BKV Előre lett a harmadik, a székelyes Káposztanszék a Pásztor kertészettel a második. A versenyszámot a Körösmenti Szociális Intézmény nyerte.

A nap elején a szervezők két önkéntest felruháztak azzal a joggal, hogy végigkóstolják az összes nevező szárazkolbászát. A megbízottak a nap folyamán lelkiismeretesen eleget is tettek vállalt feladatuknak, így ebben a kategóriában a közönségdíjat a Veterán Járművesek Baráti Köre vihette haza. Kiváló böllér elismerést kapott Varga József és Sindel János.

A nap főszámában, a szárazkolbászok versenyében nincs dobogó, csak legjobb. A nap azzal a mondással kezdődött, hogy a békéscsabai kolbásznak híre, a szarvasi kolbásznak íze van. Ez a mondás a nap végére kissé átalakult: a békéscsabai kolbásznak híre, a szarvasi kolbásznak íze, a kardosinak íze és színe is van, ugyanis Szarvas legfinomabb szárazkolbászát a kardosiak készítették így a vándorkupát egy évig ők őrizhetik.

Már csak egy díj volt hátra, a kis platinaüst díja, amit Kerítésszaggató Sági Szilárd kapott meg egésznapos helytállásáért.

Vélemény, hozzászólás?

Hogyan legyünk környezettudatosak?

Harminc év után újra éled a színház Csabacsűdön