Connect with us

Hírek

Javulnak a legeltetéses állattartás infrastrukturális feltételei a nemzeti parkban

A „Szikespusztai és ártéri legelőhelyek kezeléséhez szükséges infrastrukturális háttér megteremtése a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén” című projekt részleteit Békéscsabán, a Körösök Völgye Látogatóközpontban megtartott sajtótájékoztatón dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója ismertette.

Dr. Tirják László hangsúlyozta, hogy a pusztai és ártéri (hullámtéri) gyepek megőrzése legeltetéssel és megfelelő gépi eszközök használatával lehetséges. A Körös-Maros-Nemzeti Parkban a legeltetés kizárólag saját őshonos állatfajtákkal történik – 2415 őshonos magyar szürke szarvasmarha, 755 racka- és cigája juh, továbbá 235 házi bivallyal. A különböző tájegységeken összesen 18 legeltetési hely van.

– A téli időszakban – (amikor nem lehet legeltetni) – az állatokat három tartási helyen (Montág-puszta, Kardoskút-Sóstó, Dévaványa) helyezzük el. A téli takarmányt és alomanyagot a nyári kaszálásokkal biztosítjuk. Ehhez természetesen megfelelő gépek kellenek, ahogyan az ártéri cserjésedés és az inváziós növényfajok – (gyalogakác, selyemkóró) – visszaszorításához is. A takarmánynak a téli szálláshelyeken belüli mozgatásához szintén szükség van megfelelő gépekre – mondta az igazgató.

A nyertes Európai Uniós pályázatnak köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság 447 millió forintot fordíthat a legeltetéses állattartás infrastrukturális feltételeinek javítására 2018. szeptember 30-ig.

Kiemelt

A képen a harmadik helyért folyó mérkőzésen készültek (Fotó: Babák Zoltán) A képen a harmadik helyért folyó mérkőzésen készültek (Fotó: Babák Zoltán)

A Deer Wood-osok nyerték az ünnepi strandröplabda vándorkupát

Sport

Klam Edit és lánya (Fotó: Hegedűs Éva) Klam Edit és lánya (Fotó: Hegedűs Éva)

Anya és lánya aratták le a babérokat a furugyi főzőversenyen

Békésszentandrás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Beleznay Endre egyszemélyes színháza

Szarvas

Urbán Ildikó (Fotó: Hegedűs Éva) Urbán Ildikó (Fotó: Hegedűs Éva)

Ötezer szelet tortával készül a Magyar Ízek Utcájába a szarvasi cukrászmester

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2017. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Kategóriák

Friss

Connect