in , , ,

Két jobbikos módosító javaslatot is elfogadott a testület

Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő
Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő

– Nagyon sok aláírást tudtam gyűjteni, úgy látom, hogy esélyesként indulhatok az időközi választásokon – összegezte az elmúlt néhány hét tapasztalatait Samu Tamás Gergő. A Jobbik képviselő-jelöltje a február 23-án tartott sajtótájékoztatón kitért azokra a lakossági észrevételekre, amelyek eljutottak hozzá, elsők között a közbiztonság és a cigánybűnözés kérdésére. Panasz érkezett többek között a leromlott, elhagyatott épületekre is, amelyek „a bűn melegágyai”. Mint mondta, a visszajelzések alapján úgy tűnik, a rendőrség gyakran nem tesz semmit. Ígérete szerint ennek következményei lesznek, elsők között az, hogy nem fogadják el a rendőrkapitány beszámolóját.

A másik kulcsproblémát szerinte az utak minősége jelenti. A kerület jelentős részén ugyanis évtizedek óta ugyanazon az utakon és járdákon közlekednek az emberek, és olyan helyek is akadnak, ahol egyáltalán nincs szilárd burkolatú út. Ennek egyik megoldásaként az a képviselői indítvány szolgálhat, amit a legutóbbi testületi ülésen Gajdos Attila terjesztett elő. Lényege, hogy az önkormányzat a korábbi 10 millió Ft-os keretösszeg kétszeresét különíti el útépítésre, a lakossági hozzájárulást pedig a felére – 50 százalékról 25 százalékra – mérsékli.

Mindemellett az egészségügy helyzetét is elkeserítőnek tartja. Ebben nyújthat segítséget dr. Lukács László, a párt egészségügyi szakpolitikusa, aki a közeljövőben Szarvasra látogat. Bízik benne, hogy az országgyűlési képviselő a helyi tapasztalatokat is felhasználva olyan jogszabályi változásokat foganatosít, amelyek erre a térségre is hatással lesznek.

– Hallasd a hangot címmel akciót indítunk – hívta fel a figyelmet arra a kezdeményezésre, ami ugyancsak a lakosság véleményének meghallgatására irányul, magasba emelve a szórólap prototípusát. – Ennek a hátuljára írva lesz lehetősége az itt élőknek elmondani a javaslataikat, és természetesen az elérhetőségeimet is feltüntetem rajta.

Kért mindenkit, hogy juttassák el – akár anonim módon – a véleményüket hozzá. Ennek szerinte azért is van különös jelentősége, mert sok képviselő nem tesz eleget a lakossággal történő rendszeres konzultációnak, ill. az önkormányzat gyakran a helyiek feje felett dönt.

Csatlakozva az előtte szólóhoz, Gajdos Attila önkormányzati képviselő beszámolt arról a két módosító indítványról, ami testület támogatását is elnyerte. Egyike ezeknek a korábban említett útépítési alap megemelése, a másik pedig az orvostanhallgatók számára megállapított 5 millió Ft-os ösztöndíjkeret.

– Én azt szeretném, hogy 150 ezer Ft körül maximalizáljuk azt az útépítésre befizetett összeget, amit különböző konstrukciókban egy háztartásnak kellene fizetnie. Ha Kondoroson ennyi, akkor Szarvason sem lehet több. Meg kell találni azt a céget, amelyik a költségeket leszorítja, az önkormányzat pedig tegye hozzá a 75%-ot – nyomatékosította.

Hozzátette, sajnos a meglévő utakkal is egyre több probléma van, ezért sürgősen lépni kell az ügyben. Az önkormányzat folytatja a járdaépítést is, mintegy 60 millió Ft-os költésvetésből. Véleménye szerint ez is kevés, hiszen városszerte rengeteg rossz járda van.

Kitért az egészségügy helyzetére is. Meglátása szerint az egyik problémát a szféra állami alulfinanszírozása jelenti, ill. az önkormányzatnak is nagyobb szerepet kell vállalnia, és erőn felül kellene teljesítenie. Köszönetet mondott az orvostársadalomnak azért, hogy az alacsony anyagi és szakmai megbecsülés ellenére Szarvason maradtak, és értünk dolgoznak. A másik gondot helyben az orvoshiány jelenti. Tény, hogy a helyben tevékenykedő szakemberek nagy arányban nyugdíjkorhatár körül vagy felett mozognak, aminek hosszútávon ugyancsak beláthatatlan következményei lehetnek.

Földesi Zoltán korábbi felvetésére reagálva elmondta – mely szerint az útépítéssel kapcsolatos megemelt összeg nem váltja be a hozzáfűzött reményeket – emlékezete szerint képviselőtársának az elmúlt évtizedekben egyetlen megoldási javaslata sem volt a problémára vonatkozóan. Aláhúzta, az elmúlt időszakban sokkal többet kellett volna költeni az utakra, és akkor nem alakult volna ki a jelenlegi helyzet. Mindemellett egy felülről nyitott keretről van szó, ami lakossági igények alapján növelhető.

Samu Tamás Gergő szintén kommentálta az MSZP-s képviselő kijelentéseit. Arról ugyanis már korábban beszámoltunk, Földesi Zoltán megkérdőjelezte a Jobbikos jelölt indulását, mivel tapasztalatai szerint az elmúlt fél évben mindössze két bizottsági ülésen jelent meg. Ezzel kapcsolatosan a képviselőjelölt elmondta, támogatták azt a módosító indítványt, amely kimondja, hogy aki két egymást követő bizottsági, ill. testületi ülésen nem vesz részt, annak csökkenjen a képviselői tiszteletdíja. Elismerte, öt alkalommal hiányzott, de többségében igazoltan. Egyszer hivatalos külföldi kiküldetésen vett részt, két alkalommal pedig egészségügyi probléma esete állt fenn.

Zárásként Gajdos Attila arra kért mindenkit, a március 26-i időközi választáson támogassák Samu Tamás Gergőt, hogy megnövekedett erővel tudjanak dolgozni a városért.

Egy sikeres pályázat jóvoltából egyre többen fedezik fel a Tessedik Sámuel Múzeumot

Javulnak a legeltetéses állattartás infrastrukturális feltételei a nemzeti parkban