in ,

Egy sikeres pályázat jóvoltából egyre többen fedezik fel a Tessedik Sámuel Múzeumot

Idén már több százan farsangoltak a Tessedik Sámuel Múzeumban. Az intézmény egy pályázatnak köszönhetően ingyenessé tudta tenni számos múzeumpedagógiai foglalkozását és a családi délutánjait is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által finanszírozott „Gyere velünk a múzeumba!” című kiírás ugyanis járási székelyeken működő intézményeket támogat azzal a céllal, hogy a hátrányosabb helyzetű településeken élő gyerekek is hozzájussanak a kulturális örökségünk fontos szeletkéihez, ezáltal hozzájáruljanak az esélyegyenlőtlenség felszámolásához.

– Az előző hetekben sok iskolás csoport érkezett hozzánk ebben a témában, de kiküldtük már a felhívásokat az intézményeknek, és egyéb témakörökhöz kapcsolódóan is várjuk az érdeklődőket – számol be a sikeres projekt részleteiről Horváth Mariann múzeumpedagógus. – Nemcsak a helyieket, hanem a környező települések iskoláit is szívesen fogadjuk, ráadásul ingyenes buszt is tudunk számukra biztosítani.

Február 18-án délután ismerős közeg és farsangi hangulat fogadta a betérőket. Az előtérben forró tea és forralt bor gőzölgött, mellette pedig zsíros kenyér és az elmaradhatatlan szalagos fánk sorakoztak.

A nagyteremben a hagyományőrzés, kézműveskedés és a játék ötvöződött. Az egyik sarokban pl. a rönkhúzást idézték fel, egy játékos kocsihúzó verseny erejéig. A mellette elhelyezett tájékoztatóból az is kiderült, a szokást egykor jellemzően az Őrségben tartottak. Eszerint, ha vízkereszttől hamvazószerdáig nem volt esküvő a faluban, egy „vénleányt” adtak férjhez, az ifjú párt pedig egy „szégyen-tönkre” ültetve húzta végig a falun a násznép.

Az asztaloknál ezúttal is az alkotás dominált: szívószálból ördögnyelvet, magvakból busóálarcot és egyéb ötletes maskarákat lehetett készíteni. Középen a nagy kedvencnek számító óriástársasájáték foglalt helyet, aminek egy-egy mezője jutalomcukorkákat rejtett a helyesen válaszoló gyerkőcök számára.

– A mohácsiak régen, amikor a törökök rájuk támadtak, álarcot öltöttek, hogy megijesszék és elkergessék őket – bizonyítja be a 9 éves Král Vanda, hogy a farsangról már sok mindent megtanult az iskolai órák és a múzeumi foglalkozások keretében. – Egyébként nagyon szeretem a farsangot. Idén denevérnek öltöztem, mert izgalmas jelmeznek tűnt.

Gellai Violetta és családja ugyancsak szinte soha nem hiányozhat ezekről a rendezvényekről. Legutóbb két fia és lánya mellett a szomszédgyermeket is elhozta, hogy minél több fiatalnak legyen része az élményben.

– Nagyon szeretik a gyerekeim. Mozgalmas, a kreativitásukat is kiélhetik, nem utolsó sorban pedig a társasjátékban hasznos információkat szerezhetnek az adott ünnepkörről – mondja a háromgyermekes édesanyja, miközben kisfia egy saját készítésű macskaálarccal mellé somfordál.

A múzeum felmérése szerint közel hatvanan fordultak meg pár óra leforgása alatt a rendezvényen, az összesített adatok szerint pedig már 700 felett van azok száma, akik a pályázat révén felfedezhették a múzeumot.

Meglepetésekkel teli esküvőt tervez az év legsármosabb pincére

Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő

Két jobbikos módosító javaslatot is elfogadott a testület