Connect with us

Hírek

A gyermekorvosi ellátás és a hulladékszállítás ügyében szólalt meg a Jobbik

Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő
Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő

Bár eredetileg a hulladékszállítás témakörében hirdette meg sajtótájékoztatóját a Jobbik helyi szervezete, véleményezte az utóbbi hetekben legnagyobb közérdeklődést kiváltó ügyet, a gyermekorvosi ellátást is. Samu Tamás Gergő képviselő-jelölt az előzményekről elmondta, a három gyermekorvosi praxis közül az egyik eddig is betöltetlen volt, a másikat pedig nemrégiben mondták fel. A fennmaradó körzetet nyugdíjas korú orvos lát el. A párt képviselői folyamatosan tájékozódtak a fejleményekről, konzultáltak a település vezetőivel. Ígérik, minden előremutató javaslatot mellé állnak. Amennyiben az elképzelések nem valósulnak meg, vállalják, hogy személyesen keresik fel a környéken dolgozó vagy tanulmányaikat végző szakembereket, és igyekeznek őket meggyőzni arról, hogy Szarvason folytassák munkájukat.

Samu Tamás Gergő érintette a panelházak helyzetét is, amelyek jelentős része rossz állapotban van. Ennek részeként utalt az Otthon melege programra, ami nem mindenkinek nyújt kielégítő megoldást. A feltételek közé tartozik ugyanis, hogy a felújítást követően legalább két energetikai besorolással előrébb kerüljön az ingatlan, amelyhez a lakóközösségeknek jellemzően nincs elég anyagi fedezetük. A Jobbik az ügyben Z. Kárpát Dánielhez, a párt frakcióvezető-helyetteséhez fordult, és a közbenjárását kérte. Azt szeretnék elérni, hogy részbeni felújításra is lehessen pályázni, ami javítaná a feltételrendszert, és megkönnyítené az érintettek helyzetét.

– Én is tapasztalom, hogy eléggé megnehezült a lakosság dolga az új rendszerrel. Az is szemet szúrt, hogy a város külsőterületein megnőtt az illegális szemétlerakások aránya is, de a településen belül is vannak erre jó példák. Erre megoldást kell találni – nyomatékosította a január 1-jével bevezetett rendszer negatív következményeit.

Csatlakozva az előtte szólóhoz Gajdos Attila önkormányzati képviselő elmondta, csütörtökön rendkívüli testületi ülést hívtak össze a gyermekorvosi ellátás kérdésével kapcsolatban. Ideiglenes megoldásként május 1-jétől a kistérség által feltartott Szociális és Gyermekjóléti Intézmény révén hidalják át azt az időszakot, amíg nem sikerül betölteni a felszabadult praxist. Ez önkormányzati finanszírozású, összege pedig magasabb, mint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által megszabott díj. Véleménye szerint az orvostársadalom elöregedése és a történtek is azt erősítik, hogy az önkormányzatnak mindent meg kell tennie, hogy ezek a helyek véglegesen betöltésre kerüljenek.

A hulladékszállítást illetően kiemelte, bár alapvetően egy kötelezően bevezetett rendszerről van szó, több anomáliát tapasztal. Sérelmezte, hogy volt nem megfelelően előkészítve és az érintett cég a lakosságot nem tájékoztatta időben és kellő körültekintéssel. Rámutatott, noha a változásnak vannak előremutató elemei, néhányuk mindenképp megkérdőjelezhető. Ezek egyike a vegyes hulladék havi egyszeri elszállítása, ami szerinte nem elegendő, ellentétben a hetente begyűjtésre kerülő biológiai hulladékkal, ami pedig nem indokolt.

Példaként említette Békésszentandrást és Csabacsűdöt, ahol hetente szállítják el a vegyes hulladékot, a biológiait pedig időszakosan. Javaslata szerint éppen ezért a vegyes hulladék szállítását heti vagy kétheti gyakoriságra kellene sűríteni. Ezt támasztja alá a Komép Kft.-hez érkező nagyszámú lakossági panasz is. Mindemellett erősíteni kell a közösségi és a háznál történő komposztálást, ill. több közösségi komposztpontot létrehozni. Hozzátette, azt is látni kell, hogy ezeknek a rendszeres lakossági használata egy hosszabb tanulási folyamata eredménye lesz, amihez megértésre és türelemre lesz szükség.

Kiemelt

Molnár János (gitár) és Nánási Attila (ének, gitár), Czibulya Zsuzsanna (hegedű) Molnár János (gitár) és Nánási Attila (ének, gitár), Czibulya Zsuzsanna (hegedű)

Saját dalokkal lepi meg a közönséget az ART zenekar

Beharangozó

Luca napi fénykereső – iskolai játszóház a Gyakorlóban

Oktatás

Elkészült a szarvas városi geotermikus rendszer fejlesztés II. üteme

Szarvas

Felhívás – Túzok Vándorkupa alkotói pályázatra

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2017. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect