Connect with us

Hírek

A Vajda szertárából a Nemzeti Múzeumba

A közelmúltban érdekes felkérés érkezett iskolánkba. Kertész Botond, az Evangélikus Országos Múzeum egyháztörténésze keresett meg minket, és kérte a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium segítségét.

A Magyar Nemzeti Múzeumban április 26-án nyílik egy reprezentatív időszaki kiállítás a reformáció 500. évfordulója alkalmából, melyen szeretnének berendezni egy tárolót olyan tárgyakkal, amelyek a protestáns iskolákat idézik meg. Ehhez lenne szükség néhány iskolai szemléltető és kísérleti eszközre, amelyek segítségével a 19-20. században a természettudományos tantárgyakat oktatták.

Kertész Botond a tavaly ősszel lezajlott Rejtőzködő kincseink pályázat nyomán értesült arról, hogy a szarvasi gimnázium gyűjteményében találhatók ilyen tárgyak. Kérte, hogy kölcsönözzünk a kiállítás időtartamára néhány ilyen tárgyat. Eddigi kísérleteik kudarccal zárultak és ezt a fontos témát nem szeretnék csak iratok és könyvek segítségével bemutatni.

Természetesen nyitottak voltunk a megtisztelő kérésre, csak csodálkoztunk, hogy miért esett épp ránk a választás. A szakember elmondása szerint a nagyhírű fővárosi gimnáziumokban az államosítás ideje alatt a szertárak, a felszerelések szétszóródtak. Mint írta, a pesti iskolai szertárak sorsának ismeretében valójában csoda, hogy Szarvason nem tagadták meg az elődintézményt és a széthordástól is megmenekült az iskola szertára.

A személyes kapcsolatfelvétel is megtörtént, és Kertész Botond iskolánkban választotta ki azokat a tárgyakat, amelyek a Nemzeti Múzeummal kötött kölcsönszerződés alapján úton vannak Budapestre.

Eddig is tudtuk, hogy szertárunk féltve őrzött tárgyai nagy értéket képviselnek. Ezért éreztük fontosnak, hogy az új épületbe költözés után először a fizika, majd az ásványgyűjteményből is kiállítást készítsünk az Öregdiákok Baráti Köre, és pályázati források támogatásával.

A kiállítás Ige-idők, 500 éve Reformáció címmel lesz látható a Nemzeti Múzeumban 2017. április 26. és november 5. között. Aki teheti, látogassa meg! Büszkék vagyunk arra, hogy a kiállítás sikeréhez iskolánk is hozzájárulhat.

Kitajkáné Szántai Mária igazgató

Kiemelt

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Szélfútta gyertyagyújtás és kamaramuzsika a béke vasárnapján

Koncert

Darida Csaba, a Szarvasi Agrár Zrt. termelési igazgatója (Fotó: Babák Zoltán) Darida Csaba, a Szarvasi Agrár Zrt. termelési igazgatója (Fotó: Babák Zoltán)

Az ismeretlenség homályából az első helyet hozta el a Cervinus sajt

Gazdaság

12 egyesület 200 úszója érkezett az őszi versenyre

Sport

Személyi sérüléssel járó balesetek Csabacsűdön és Szarvas külterületén

Csabacsűd

Hirdetés

Archívum

2017. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect