in ,

Még mindig nem foglalkozunk eleget az egészségünkkel

Kényelmesek vagyunk. Ha fáj valami, gyorsan bekapunk egy gyógyszert, és sietünk tovább – állítja Szabó Gyuri bácsi. A „bükki füvesember” szerint a népi gyógyászat és a hagyományos orvoslás között az az alapvető különbség, hogy míg az utóbbi elsősorban tüneti kezelésre alkalmas, addig az előbbi a problémát szünteti meg. S bár a gyógynövények lassabban fejtik ki hatásukat, sokkal egészségesebbek és megbízhatóbbak.

Hazánkban a népi gyógyászat legismertebb, Magyar Örökség Díjjal is jutalmazott nagykövete már tiszteletbeli tagnak számít a Szarvasi Életmód Egyesületnél. Minden évben rendszeresen tart előadásokat az érdeklődők számára, legutóbb március 18-án, az egészségnap keretében.

– Nagyon nyitottak az emberek, és az orvostudomány is egyre inkább felismeri a népi gyógymódok jelentőségét. Ma már a Pécsi Tudományegyetemen tanítják is népi gyógyítást a leendő orvosoknak – állítja az utóbbi években tapasztalható pozitív tendenciákról. – Korábban gyakran jártam kórházakba előadásokat tartani, most viszont már a szakemberek keresnek fel a kérdéseikkel. Az is előfordul, hogy betegeket küldenek hozzám, ill. tavalyelőtt még egy orvoskongresszusra is meghívtak előadónak.

Gyuri bácsi folyamatosan bővíti ismereteit. Jelenleg mintegy 170 gyógynövényt ismer, ennek kb. egyharmadát rendszeresen alkalmazza. Mint mondja, tudása egyelőre kiaknázatlan. Jó példa erre a krómbetegség, amit az orvosok egyelőre nem tudnak kezelni, a népi gyógyászat viszont tud rá megoldást. Mindemellett egyik teakeveréke segítséget nyújt a pikkelysömörben szenvedőknek is, egyben hatékony és olcsó alternatívája a külföldről behozott, több százezer forintba kerülő gyógykészítménynek.

Az egyesület az egész napos rendezvény során gyógyítókkal, terapeutákkal, kiállítókkal és bemutatókkal várta az egészséges életmód iránt érdeklődőket, a pinceklubban pedig Hahota jógára és Hangfürdőre került sor. A kora délutáni órákban bemutatkozott Bódia Miklósné író is, aki a Gyógyító út című könyvét ismertette a hallgatósággal.

– Ez az én napom. Úgy gondoltam, ennyit igazán megtehetek az egészségemért – mondja mosolyogva Ráczné Szrnka Magdi, aki egyik programról a másikra vándorolt. – Halálra nevettem magam a Hahota jógán, és nagyon tetszett a Hangfürdő is. Emellett az asztaloknál csodálatos dolgokat fedezek fel. Jártam már grafológusnál és asztrológusnál is, akiktől megerősítéseket kaptam. Nagyon jól érzem magam, lehetne sűrűbben is ilyen – teszi hozzá elégedetten.

Nyemcsokné Skorka Márta, az egyesület elnöke hangsúlyozta, bár minden héten programmal várják a helyieket, a tapasztalat továbbra is az, hogy a prevenció még mindig háttérbe szorul.

– Úgy vagyunk beprogramozva, hogy nem félünk semmitől. Tíz éves korunkig az sem tudjuk, mi az, hogy halál. Fiatalon nem foglalkozunk a betegségekkel, és általában csak akkor kapkodunk mindenfelé, ha már baj van. Akkor pedig már lehet, hogy késő – vallja.

Éppen ezért arra biztat mindenkit, szánjon több időt és energiát az egészségére, ami az egyik legfontosabb kincsünk.

A rendezvény Kövi Szabolcs meditatív koncertjével zárult, aki vetítéssel egybekötött zenei élménnyel ajándékozta meg a közönséget.

A Vajda szertárából a Nemzeti Múzeumba

MEGINT – táncoltak a benkások