Connect with us

Hírek

Székelyesek ismét Határtalanul!

A GYSZC Székely Mihály Szakképző Iskolája 1 812 576 Ft-ot nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Együttműködés szakképző iskolák között pályázaton, a Határtalanul! program keretében. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása és elmélyítése.

Iskolánk Erdély egyik legnagyobb múltú iskolájával – a Bethlen Gábor Kollégiummal – pályázott közösen, immár harmadik alkalommal. A programban mindkét iskolából 25 diák és 3 pedagógus vett részt.

A tanulók mindkét utazás alkalmával készítettek egy-egy leporellót – Szarvas, illetve Nagyenyed környékének nevezetességiről és panzióiról -, melyet mindkét iskola diákjai hasznosíthatnak tanulmányaik során.

Az első utazás alkalmával a szarvasi diákok látogattak Nagyenyedre 2016 novemberében. Idén március 20-a és 24-e között a nagyenyedi diákok jöttek Szarvasra. A kirándulás alatt igyekeztünk megismertetni vendégeinkkel Szarvas és környékének nevezetességeit, népszokásait, ételeit. A Bethlen Gábor Kollégium pedagógusait és diákjait még Babák Mihály polgármester úr is fogadta, aki szívesen mesélt Szarvas múltjáról és jövőjéről.

A Pljesovszki-tanyán savanyú krumplilevest főztünk és lángost sütöttünk közösen. Ezüstszőlőben, a Cséke-tanyán kenyérlángost kóstoltak, és az eredeti környezetben nézhették meg a diákok a régi használati tárgyakat. Végül pónifogatozással zárult a program. Frankó Pál két szálláshelyet is mutatott nekünk: a Frankó-tanyát és egy Körös-parti nyaralót, majd mesélt a vendéglátás szépségeiről és nehézségeiről.

A szakmai programok között szerepelt a Kondorosi Csárda megtekintése, Szarvas és Békéscsaba nevezetességeinek felkeresése is. Az enyediek a Mokka Delicates Bistroban kávé és capuccino különlegességeket is készíthettek, melyet aztán el is fogyasztottak.

A szakmai munka mellett természetesen a pihenésre, szórakozásra is jutott idő. A két iskola diákjai fociztak, meglátogatták a Szarvasi Szent Klára Gyógyfürdőt, a Mini Magyarország Makettparkot. Az enyedi diákok számára feledhetetlen élményt jelentett, hogy egy magyar moziban egy magyar filmet – a Kincsem című új alkotást – nézhettek meg MAGYARUL. Románia magyarlakta területein a mozikban nem láthatnak magyar nyelvű filmeket.

Utolsó estére a vacsorát – töltött káposztát – a diákok közösen készítették el, majd egy vidám vetélkedővel zártuk a programot.

Az öt nap alatt természetesen megvalósult a projekt célkitűzése és elkészült egy leporelló Szarvas és környékének nevezetességeiről, melyet mindkét iskola diákjai örömmel lapozgattak. A nagyenyediek kirándulását az egész város szívén viselte és támogatta.

Kita Erzsébet programkoordinátor

Kiemelt

12 egyesület 200 úszója érkezett az őszi versenyre

Sport

Személyi sérüléssel járó balesetek Csabacsűdön és Szarvas külterületén

Csabacsűd

Fényszarvas

Szarvas

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Roma családi nap: Apró lépésekkel a szemléletváltás felé

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2017. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect