in , ,

Népszerű volt a lakosság körében a baráti kör újdonsága, a sport totó

Mikor avatták fel az Erzsébet-ligeti tribünt? – többek között ez volt a kérdés, ami a legügyesebb versenyzőkön is kifogott. Igaz, a sport totó összeállítói sem könnyítették meg a válaszadók dolgát, mivel három egymás után következő évszámot jelöltek meg lehetséges jó megoldásként. A szarvasi vonatkozású sporttörténeti tesztet első alkalommal hirdette meg Szarvas Város Barátainak Köre, a Kulturális Bizottság javaslatára.

– Január ült össze a kibővített bizottság azzal a céllal, hogy összeállítsuk az idei év programját – idézi fel az ötlet születését Lipcseiné Czifra Magdolna, a Kulturális Bizottság elnöke. A hagyományosak mellett szerettünk volna valami új színfoltot is becsempészni, sportszerető barátaink ezt vetették fel, amire mi azonnal rábólintottunk.

A 13+1 kérdést Koltai Lajos és Nyári Mihály állították össze, több helytörténeti szakirodalom felhasználásával. Köztük a Szarvasi labdarúgás 1905-2005, a Szarvasi Krónika 14. száma és a Békés megye sportjának története a kezdetektől a felszabadulásig c. kiadványokból is merítkeztek, ill. a Szarvas és Vidéke hetilap és az internet forrásanyagait is segítségül hívták.

– Igyekeztünk változatos kérdéseket feltenni, egészen a szarvasi sportélet indulásától. A cél az volt, hogy legyenek benne könnyű és nehéz kérdések egyaránt, mivel közel egy hónap állt rendelkezésre a búvárkodásra. A kérdések egy része régi játékosok beceneveire vonatkozott, ami úgy vettem észre, hogy mostanában nem nagyon szokás. Valamikor a kedvenceket külön névvel illették, pl. Sznagyik Jánost a szurkolók „Bubenyik”-nek keresztelték el. De az aktualitások is érintettünk, köztük más sportágakat, mint pl. a kosárlabdát vagy a kézit – ad némi betekintést a zsűri munkájába Nyári Mihály.

A totót három helyi médiumban tették közzé, és március 6-ig várták a megfejtéseket postai úton vagy e-mailen keresztül. A felhívás népszerű volt a szarvasiak körében, bár a többségnek meggyűlt a baja a kérdéssorral. Ezt bizonyítja az is, hogy egyetlen telitalálatos szelvény sem született, a legeredményesebbek is minimum két hibát vétettek.

– A Newjságon olvastam a felhívást, amit gyorsan kinyomtattam, és megmutattam otthon a sportszerető családomnak. A kisebbik fiam volt az első, aki rámozdult a témára, majd elkezdődött a gyűjtőmunka. Később papát is bevonták, és más családtagok is csatlakoztak. Bevallom, elsőre elég nehéznek tűnt, mert a régmúlt eseményeire kérdezett rá, de a rokonság, az internet és a megadott irodalom segítségével sikerült utánanézni – avat be a kutatómunka részleteibe Kepenyesné Farkas Erika, a győztes csapat „adminisztrátora”.

Érdekességként elmondta, kisfia, Balázs olyannyira komolyan vette a feladatot, hogy biciklivel körbetekerte az Erzsébet-ligeti tribünt, hátha megtalálja rajta feltüntetett évszámot. Sajnos azonban nem járt sikerrel, így végül ennél a kérdésnél rosszul tippeltek.

A győztesek – Csevicze János, Kepenyes Tamás, Kepenyes János – március 17-én jutalomként egy tavaszi szezonra szóló bérletet és egy üveg pezsgőt vehettek át a baráti kör székházában, a Kossuth utca 30. sz. alatt.

Székelyesek ismét Határtalanul!

Dr. habil. Jakab Gusztáv

Aki kifejezetten agrár vízgazdálkodást akar tanulni, annak Szarvasra kell jönnie