in , ,

Székelyesek ismét Határtalanul!

A GYSZC Székely Mihály Szakképző Iskolája 1 812 576 Ft-ot nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Együttműködés szakképző iskolák között pályázaton, a Határtalanul! program keretében. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása és elmélyítése.

Iskolánk Erdély egyik legnagyobb múltú iskolájával – a Bethlen Gábor Kollégiummal – pályázott közösen, immár harmadik alkalommal. A programban mindkét iskolából 25 diák és 3 pedagógus vett részt.

A tanulók mindkét utazás alkalmával készítettek egy-egy leporellót – Szarvas, illetve Nagyenyed környékének nevezetességiről és panzióiról -, melyet mindkét iskola diákjai hasznosíthatnak tanulmányaik során.

Az első utazás alkalmával a szarvasi diákok látogattak Nagyenyedre 2016 novemberében. Idén március 20-a és 24-e között a nagyenyedi diákok jöttek Szarvasra. A kirándulás alatt igyekeztünk megismertetni vendégeinkkel Szarvas és környékének nevezetességeit, népszokásait, ételeit. A Bethlen Gábor Kollégium pedagógusait és diákjait még Babák Mihály polgármester úr is fogadta, aki szívesen mesélt Szarvas múltjáról és jövőjéről.

A Pljesovszki-tanyán savanyú krumplilevest főztünk és lángost sütöttünk közösen. Ezüstszőlőben, a Cséke-tanyán kenyérlángost kóstoltak, és az eredeti környezetben nézhették meg a diákok a régi használati tárgyakat. Végül pónifogatozással zárult a program. Frankó Pál két szálláshelyet is mutatott nekünk: a Frankó-tanyát és egy Körös-parti nyaralót, majd mesélt a vendéglátás szépségeiről és nehézségeiről.

A szakmai programok között szerepelt a Kondorosi Csárda megtekintése, Szarvas és Békéscsaba nevezetességeinek felkeresése is. Az enyediek a Mokka Delicates Bistroban kávé és capuccino különlegességeket is készíthettek, melyet aztán el is fogyasztottak.

A szakmai munka mellett természetesen a pihenésre, szórakozásra is jutott idő. A két iskola diákjai fociztak, meglátogatták a Szarvasi Szent Klára Gyógyfürdőt, a Mini Magyarország Makettparkot. Az enyedi diákok számára feledhetetlen élményt jelentett, hogy egy magyar moziban egy magyar filmet – a Kincsem című új alkotást – nézhettek meg MAGYARUL. Románia magyarlakta területein a mozikban nem láthatnak magyar nyelvű filmeket.

Utolsó estére a vacsorát – töltött káposztát – a diákok közösen készítették el, majd egy vidám vetélkedővel zártuk a programot.

Az öt nap alatt természetesen megvalósult a projekt célkitűzése és elkészült egy leporelló Szarvas és környékének nevezetességeiről, melyet mindkét iskola diákjai örömmel lapozgattak. A nagyenyediek kirándulását az egész város szívén viselte és támogatta.

Kita Erzsébet programkoordinátor

A Terhes család mutatkozott be másodikként a járási hivatal minigalériájában

Népszerű volt a lakosság körében a baráti kör újdonsága, a sport totó