in , , , , ,

A családok éve 2018: Csökkennek a csokot igénylők adminisztratív terhei február 15-étől

Dankó Béla
Dankó Béla

Jelentősen csökkennek a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok igénybevételének adminisztratív terhei. –nyilatkozott Dankó Béla országgyűlési képviselő.

Bevezetik az úgynevezett nyilatkozati elvet, az igénylőknek nem kell majd minden igazolást, dokumentumot papíron benyújtaniuk, hanem elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk.

Egy másik változtatás a külföldről hazaköltöző, a csokot igénybe venni szándékozó családoknak jelent majd segítséget. Február 15-étől csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül tb-jogviszonyt létesítenek.

Újabb könnyítés a csokot érintő banki ügyintézési határidő csökkentése, a bankoknak 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 napon belül. Februártól az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napig lehet benyújtani a csok iránti igényt. Változás az is, hogy már a folyamatban lévő lakásbővítésekre is érvényesíthető a csok, és a teljes bekerülési költséget lehet a támogatásból fedezni.

A családok támogatására elindult a 2 milliárd 121 millió forint összértékű, elsősorban a hátrányos helyzetű édesanyákat és családjukat segítő babacsomagprogram.

A háromévesnél fiatalabb gyerekeket, szüleiket és a várandós édesanyákat segítő kezdeményezést a tavaly júniusban kezdődött, 18 milliárd forint összértékű élelmiszerosztási programhoz kapcsolódva indították el. A tartós fogyasztási cikkeket tartalmazó, húszezer forint értékű csomagban például digitális hőmérő, kifogó, pelenka, orrszívó, törlőkendő és takaró van. Mintegy 26 ezer hátrányos helyzetben élő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevelő édesanya kapja meg 2020-ig évente egyszer.

Dankó Béla országgyűlési képviselő
Sajtóközlemény

Ötödik alkalommal szervezték meg figyelemfelhívó akciójukat a mályvavirágosok Szarvason

Nagy Szilvia

A látvány mestere: Nagy Szilvia