Connect with us

Subscribe

Csabacsűd

A baráti kör ragulevese és pörköltje volt idén a befutó Csabacsűdön

A csabacsűdiek május elsején a vásári portékák helyett a maguk készítette bográcsos ételekre esküsznek. Kilenc évvel ezelőtt a helyi evangélikus egyházközség úgy gondolta, a hasukon keresztül szólítja meg a lakosságot, és egy kötetlen, tét nélküli főzőversenyt indítottak útjára. A helyszínt stílszerűen a templomtól alig néhány méterre, a templomkertben jelölték ki, ahol a felállított sátrak és bográcsok azóta is minden évben piknikhangulatot teremtenek.

Az idei főzőverseny az előzőeknél valamivel csendesebbnek bizonyult. A megszokott 8-10 csapat helyett ezúttal csak négy közösség rugaszkodott neki a magyaros ételek elkészítésének, igaz, ők valamennyien egy népes tábort láttak vendégül. A legnagyobb létszámot a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület és a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat tagjai tették ki, akik ennek megfelelő adagokban is gondolkoztak.

– 15 kg krumplit pucoltunk meg, amihez közel 5 kg lisztet tettünk hozzá – számolja össze gyorsan a méretes adag hozzávalóit Tóth Mihály, a békéscsabai Jaminai Szlovák Klub elnöke. – Hagyományos, szlovák haluskát készítünk, ahogyan az a Szepességben szokás volt. Az ott élők nagyon szegények volt. Krumplijuk volt bőven, a brindza pedig ott lágyabb, kellemesebb ízű volt, mint az általuk ismert juhtúró. Megengedett volt az is, hogy a végén sült szalonnával meglocsolják az ételt, ugyanúgy, mint mondjuk egy salátalevest.

A Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat tagjai kék köténybe bújva figyeltek, és próbálták ellesni a gyakorlott kézmozdulatokat. Megszerzett tudásukat június 22-24-e között egy szlovákiai haluskakészítő versenyen is kamatoztatni szeretnék, ahol a pontos összetevők mellett a mennyiség is komoly pontokat ér. A nevezők ugyanis kereken három kg-ot készítenek, amit a helyszínen el is kell fogyasztaniuk.

Az evangélikus egyházközség Simon István gondnokra bízta a fakanál forgatását, aki ezúttal a kapros-túrós nokedlivel gazdagított halpaprikásra szavazott. Láng Pál evangélikus lelkész idén a kóstolásból vette ki a részét, a zsűri többi tagjával körbejárva a bográcsokat mondott ítéletet az elkészült finomságokról.

– Ez a nap tekinthető az egész éves főzőversenyek előkészületének, főpróbájának is. Ez követi a falunap, ősszel pedig a kukoricanap, amelyekre már sikerül kellő gyakorlatot szerezniük a csapatoknak – mondja mosolyogva. – Bár idén kevesebben jöttek el, azt látom, hogy a falu lakossága nagyon összetartó, és szeretnek itt élni. Tudtommal az eladó házak is gyorsan elkelnek, ezért abban bízom, hogy idővel a lakosság is növekedésnek indul.

Molnár József polgármester is végiglátogatta a sátrakat, és mindenkit régi, jó ismerősként üdvözölt. Mint mondta, örvendes, hogy az egyház évről évre közösségépítő szerepet is vállal, ami mára hagyományos programként jelenik meg a település életében.

A beszélgetések közepette természetesen többen felidézték az egykori majálisokat is. A nagyközség vezetője még jól emlékszik azokra az időkre, amikor transzparensekkel vonultak végig a főutcán, de olyan szülő is akadt, akiben az osztályok által készített májusfák versenye maradt meg a leginkább.

A főzésről idén senki sem távozott üres kézzel. Ez első helyen a baráti kör csapata végzett, aki tárkonyos ragulevessel és marhapörköltek kínálták meg a vendégeket, szorosan utánuk pedig a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat és a helyi egyházközség lépdelt. A nagycsaládosok főztjét, a slambucot a zsűri különdíjjal honorálta.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kiemelt

Molnár József polgármester és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző Molnár József polgármester és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző

Az illegális hulladék felszámolását célozza meg Csabacsűd

Csabacsűd

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Összeállt Csabacsűd éves programterve

Csabacsűd

Molnár József polgármester, Válkovszki Mihály, a szlovák önkormányzat elnöke, és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző (Fotó: Hegedűs Éva) Molnár József polgármester, Válkovszki Mihály, a szlovák önkormányzat elnöke, és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző (Fotó: Hegedűs Éva)

Megkezdte éves munkáját a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat

Csabacsűd

Fábri Melinda Fábri Melinda

Fábri Melinda: Egy könyvtárban sosem lehet unatkozni

Csabacsűd

Hirdetés

Advertisement

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!