Connect with us

Hírek

Ma a távcsövek világával ismerkedhetnek meg az égbolt rajongói

Dr. Zombori Ottó
Dr. Zombori Ottó

Dr. Zombori Ottó csillagász volt a vendége az Amatőrcsillagászok Baráti Köre és a Városi Könyvtár legutóbbi rendezvényének még október végén.

A csillagos égbolt rajongói még Nagyszénásról is eljöttek, hogy meghallgassák az Uránia Csillagvizsgáló nyugalmazott igazgatójának előadását, aki elárulta, úgy kezdte, mint minden gyerek, minden akart lenni, de csillagász, az nem. Felsőben egy távcsöves bemutatón aztán megpillantotta a Szaturnuszt, ami annyira lenyűgözte, hogy tanára javaslatára mégis ezt a pályát választotta.

– A csillagászat egy lassú, nyugodt dolog, nem szabad habzsolni, úgy ahogy megy a Nap az égen, úgy, ahogy a csillag megy az égen – jellemezte a szakmát dr. Zombori Ottó.

– Ahhoz, hogy apróságokra rájöjjön az ember, nem kell egyetemre menni, egyszerűen figyelni kell az égitestek járását, és arra rájönni, hogy milyen furcsa, összetett mozgásuk van – fogalmazta meg az amatőrcsillagászat lényegét a csillagász.

Egy csillagos eget ábrázoló esernyővel, aminek a szárának a végén a Sarkcsillag ült, szemléltette a a csillagos égboltot. Előadását a Naprendszer tagjaival, elsőként a Nappal kezdte, majd a Földről is megfigyelhető égi objektumok bemutatásával folytatta.

Ma 16 órától Kurucz János tanár, amatőr csillagász, a Meteor folyóirat rovatvezetője tart előadást a távcsövek világáról a Városi Könyvtárban. Szó lesz a bolygók decemberi láthatóságáról, illetve ha felszakadozik a felhőzet, távcsöves megfigyelés is lesz. A telefonos appok szerint 17 óra tájt egy pici esély van rá.

Kiemelt

Ősszel átadásra kerül az M44-es út Kondoros-Tiszakürt közötti szakasza

Békésszentandrás

Samu Tamás Gergő (Fotó: Hegedűs Éva) Samu Tamás Gergő (Fotó: Hegedűs Éva)

A Jobbik szerint az Európai Unió és Szovjetunió közül választunk vasárnap

Hírek

Csodaösvényen kalandozhatnak az Arborétum látogatói

Hírek

Élménypedagógia – mit ad a gyerekeknek a „szabad-ég” óvoda?

Hírek

Hirdetés

Archívum

2018. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Friss

Connect