in , , , ,

A gyermekközönség jelesre értékelte a Holle anyót

Maróti Attila, Tatár Bianka és Ragány Misa
Maróti Attila, Tatár Bianka és Ragány Misa

November 27-28-án háromszor is „Dunnáját paskolja Holle anyó”, illetve paskolta. A Cervinus Teátrum felújította Belinszki Zoltán – Gulyás Levente – Varga Viktor Holle anyó című musicaljét, amely Jacob és Wilhelm Grimm meséje alapján készült Varga Viktor rendezésében.

A keddi és szerdai mindhárom teltházas előadásra nem csak a szarvasi gyermekek, de Békésszentandrás, Csabacsűd, Dévaványa, Gyomaendrőd, Kisújszállás, Kétpó, Kondoros, Kunszentmárton, Mezőtúr, Öcsöd, Szentes, Törökszentmiklós kis nézői is kíváncsiak voltak, és láthatóan nagyon jól érezték magukat.

A keddi előadás előtt Varga Viktor rendező „figyelmeztette” a gyerekeket, hogy zörgős zacskókkal ne zavarják meg a színészeket, „mert elfelejtik a szöveget, de nevetni, bíztatni a szereplőket, tapsolni és bármilyen tetszést nyilvánítani szabad”. Nem tudom ennek tudható-e be, de a gyerekek már az első, a nyitó dal alatt tapsolni kezdtek és ez végig kitartott szinte minden dal alatt. A tapsrendnél, pedig hangokkal is kifejezték tetszésüket a szereplők meghajlásakor.

A nyitó és záró dal egy pici részlete Belinszki Zoltán szerzői szövegkönyvéből, amely keretbe foglalja a mesét:

„ Nem szabad hinni, hogy rossz ez a tél.
Nem fázik senki, ha tavaszt remél.
Nézz ki, csak nézz ki, hogy hull-e a hó!
Dunnáját paskolja Holle anyó.”

Az előadás után kérdezgetve a gyerekeket, mindannyian örömüknek adtak hangot. „Nagyon jó volt!” „Nagyon tetszett”, mindezt boldog mosollyal az arcukon.

Arra kérdésre ki volt a kedvenc a szereplők közül: a legtöbben Jakub, Márkó és Mirkó alakját, a lányok Holle anyót és Ágicát zárták szívükbe. De volt egy kislány, aki azt mondta: „sajnáltam a mostohát, mert olyan szomorú volt, de a végére megjavult”. Hiába a gyermeki lélek még romlatlan, őszintén hisz, és ez így van jól!

A Cervinus Teátrum a felújított mesét két új szereplővel mutatta be. Márkó szerepét Ragány Misa, a Csúnya lány szerepében Harcsa Boglárka mutatkozott be. Mindketten azért voltak nagyon jók, mert nem utánozták le a szerepeket, hanem maguk alakították ki – nyilván a rendező útmutatása alapján – saját figurájukat. Ezért egy kicsit más volt az előadás, mint eddig. A többi szerepet változatlan szereposztásban játszották, vagyis: Holle anyó Dósa Zsuzsa, Jakub Polák Ferenc, Ágica Tatár Bianka, Mostoha Varga Anikó és Mirkó Maróti Attila. Mindannyian önfeledten, teljes színészi tudásukkal, szívvel, lélekkel játszottak, ahogyan a tánckar is: Balázs Henriett, Barát Enikő, ifj. Csasztvan András, Csere Polett, Eller Gusztáv, Kumlii Dalma és Magyari László.

A mesejáték a gyermekek öröme és lelkesedése szerint nem veszített varázsából, sőt új életre kelt, amit szerintem nem csak a gyerekek, de a felnőttek is örömmel megnéznének egy esti vagy késő délutáni előadáson, amire lehetőségük lesz 2019 januárjában.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Dr. Zombori Ottó

Ma a távcsövek világával ismerkedhetnek meg az égbolt rajongói

Kézjegyünkben a személyiségünk