Connect with us

Hírek

Farsang a Szlovákban

Az idén nagyon hosszúra nyúló farsangi időszakban február 22-ét, pénteket választotta a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium tantestülete az álarcos alakoskodás időpontjául. Már az első csengőszó előtt megteltek az osztálytermek és a folyosók lovagokkal, kalózokkal, macskákkal, banyákkal, hercegnőkkel, banditákkal, mesefigurákkal és megannyi ötletes jelmezessel.

Ezt azért tették, hogy a farsang napjához illően feje tetejére állítsák a világot és hangoskodásukkal elűzzék a telet. Idén több mint kétszáz vidámabbnál vidámabb maskara került bemutatásra és zsűrizésre, hiszen a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakban a jókedv, a mulatozás szinte kötelező. A délelőtti forgatagot az óvodások hangos, sikítozós, kereplős, versmondós télűző felvonulása szakította félbe, amikor a jelmezbe bújt kicsik, szintén jelmezbe bújt cowboy kísérőikkel kanyarogtak az iskola folyosóin.

Mindeközben a szorgos szülők a tavalyinál is nagyobb létszámban, több mint félszázan segítettek a szendvicskészítésben és a költözködésben.

Az Alkotmány utcai Sportcsarnokban folytatódott a délután, ahol Árvai Anikó és Tomasovszkiné Dányi Csilla bemondónők köszöntötték a nyitótáncot előadó nyolcadikos tanulókat. Köszöntötték továbbá Földesi Zoltán főtanácsnokot, Medvegy Pálné tiszteletbeli igazgatót, Frankó Anna ny.igazgató helyettest, Tóth Erikát a megyei szlovák önkormányzat alelnökét, a város intézményeinek megjelent képviselőit, Deák Mártát a szülői választmány elnökét, Rácz Richárd és Szemenyei Márta elnökhelyetteseket, az iskola alapítványának kuratóriumi tagjait, a nyugdíjas kollégákat és az anyaság örömeit élvező kolléganőket.

Pörgős és magával ragadó produkciók következtek. A parkett közepére hajóztak be az első évfolyamosok, ahol megvívták tengeri csatájukat a kis kalózok, majd a második évfolyam képviselői minionnak öltözve népesítették be a színpadot. Tűzről pattant társaság követte őket, a 3. osztályos tanulók kirobbanó formájának és tűztáncának köszönhetően. A negyedikesek Dzsingisz Kán mongol császár hódításait mutatták be szilaj táncukkal. Az 5. évfolyam műsorával az ókori Róma mindennapjaiba cseppentünk, ahol gladiátor küzdelmek, legionárus csapatok, jósnők, árulások és rejtélyek színesítették a hétköznapokat. A következő évfolyam a magyar-török viszályt sűrítette produkciójába ahol basák és katonák feszültek egymásnak. A 7. évfolyam a vámpírok és zombik világával borzolta a kedélyeket. A kedves szülők szivárvány színekben pompázó szalagtánccal kápráztatták el a nézőket, mielőtt az oly annyira áhított cukorkák a kosárkákból a tanulókhoz jutottak volna. A pedagógus kar római istennőkké és istenekké változott egy kis időre, ami szervesen kapcsolódott az ötödik évfolyam projekt témájához is. Mondhatnánk „A bonis bona discere”, Jótól jót tanulni. (római közmondás)

A köszönet virágcsokrát vehette át a nyolcadik osztály képviselőitől Nyemcsok Mátyásné igazgatónő, Medvegy Pálné tiszteletbeli igazgató és Piros Renáta is, aki a keringő koreográfiáját álmodta meg és tanította meg a végzősöknek. A műsor befejeztével a farsang délutánjának programjai között diszkó, tombola és zsákbamacska húzás is szerepeltek. A vidám együttlétet Augustus római császár utolsó szavaival is zárhatjuk: „Acta est fabula”, azaz vége a komédiának.

Kmotricza Margit

Kiemelt

Fábián Judit és Altmann Roland Fábián Judit és Altmann Roland

Szarvasi győzelem az Év jegyespárja versenyen

Szarvas

Szarvasi ezüst az U13-asoknál

Sport

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Évindító fórumot szerveztek az önkormányzatoknak

Békés megye

Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán) Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

Az idén a TOP65 adófizetőt köszöntötték Szarvason

Gazdaság

Hirdetés

Archívum

2019. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Kategóriák

Friss

Connect