Connect with us

Hírek

Amíg nem ismerjük egymás kultúráját, addig nem tudunk véleményt alkotni

A roma kultúra előtt tisztelegtek Szarvason. Április 5-én a Fő téri Általános Iskola dísztermében a helyi általános iskolások mutatkoztak be, ízelítőt hozva hagyományaikból.

– Fontosnak tartjuk, hogy a roma gyerekek már egészen kis koruktól kezdve tisztában legyenek azzal, hogy az általuk képviselt kultúrát világszerte elismerik és elfogadják – mutat rá az esemény jelentőségére Nagy Nikolett, a Szarvasi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Szarvas megyei szinten is egyedülálló hagyományőrzés szempontjából. Az itt élő roma lakosság tiszteli a hagyományokat, és azon fáradoznak, hogy ápolják a nyelvet és a szokásaikat.

Aláhúzta, ennek részét képezi, hogy negyedik éve a Fő téri Általános Iskolában a tananyag részeként heti két órában roma kultúrát és népismeretet tanulnak. Emellett hagyományőrző néptáncsoport is működik.

Emellett azt is látják, hogy az asszimiláció a roma kultúra tekintetében is érezteti hatásait. Sajnos egyre kevesebben vannak, akik felvállalják cigány származásukat, és a fiatalabb generációnál már nyelvi hiányosságok is tapasztalhatók. Összességében azonban az identitás alapját jelképező roma nyelvnek még mindig megvannak a gyökerei, átörökítése pedig biztosítja a kultúra fennmaradását is.

Hangsúlyozta, a nemzetiségi önkormányzat is mindent megtesz annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet az értékeikre. Ennek volt részese az április 5-i rendezvény is, amelyet a Roma Kultúra Világnapja jegyében tartottak. Bízik abban is, hogy a roma kultúra megismerése lehet az egyik kulcs a kisebbségi és a többségi társadalom közeledéséhez.

– Amíg nem ismerjük valamely nemzetiség kultúráját, addig nem tudunk véleményt alkotni. Bár a romák alapvetően egy zárt közösséget alkotnak, nehezen építenek ki a bizalmat, ezen a téren is érzékelhető már a változás. Egyre inkább úgy próbálnak integrálódni a többségi társadalomba, hogy közben megőrzik a tradíciókat is – mutatott rá a roma társadalomba is begyűrűző szemléletváltásra.

A rendezvényen megjelenteket Hodálik Pál alpolgármester köszöntötte. Emlékeztett, a Roma Kultúra Világnapját 1990 óta ünneplik, gyökerei pedig 1971-re, az. I. roma világkongresszusra nyúlnak vissza. Magyarországon 2012 óta fordítanak rá nagyobb figyelmet. Köszönetet mondott az elnökség munkájáért, amely a rendezvények megszervezése mellett nagy hangsúlyt fektet a források megszerzésére is. Számos pályázaton szerepeltek sikerrel, amelyek remélhetőleg a szarvasi romák felzárkózását segíti elő.

A délután során a Fő téri Általános Iskola és a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola tanulói elevenítették fel a jeles nap előzményeit, a néptánccsoport pedig autentikus műsorral járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

Folytatásként Szarvas április 8-án a Békés megyei romanapon is képviseltette magát. Az esemény színvonalas lebonyolításához a roma hagyományőrző néptánccsoport műsora is hozzájárult.

Kiemelt

Egyre több roma család ismeri fel a továbbtanulás fontosságát

Hírek

Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék) Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék)

Remek nézőtéri beszólások, zseniális egyéni akciók Szentandráson

Békésszentandrás

Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva) Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva)

Ujhelyi szerint hazugság, hogy kevesebb pénzt kap az agrárium a jövőben

Hírek

Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva) Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)

Elmentek a tatárok, és bejöttek a barbárok

Hírek

Hirdetés

Archívum

2019. április
h k s c p s v
« Már    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Friss

Connect