in , ,

Hatodszor futja körbe a megyét a mozgás népszerűsítésért Tóth László

Tóth László és Boross Bence (Fotó: Hegedűs Éva)0
Tóth László és Boross Bence (Fotó: Hegedűs Éva)

Hatodik alkalommal futja végig a megyét Tóth László. A békéscsabai futónagykövet április 1-én vágott neki az embert próbáló távnak, amelynek során Békés megye 68 települését érinti. A sportember összesen 710 km-t jár be, ami napokra lebontva átlagosan 45 és 60 km közötti teljesítményt jelent. Célja a mozgás és az egészséges életmód népszerűsítése, miközben azt is szeretné elérni, hogy minél többen csatlakozzanak hozzá rövidebb-hosszabb távokon.

Kedden Csárdaszállásról startolt, majd Gyomaendrőd érintésével dél körül Szarvason tartott egy rövid pihenőt. A Vásártérnél a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium és a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményének tanulói vették fel vele a tempót, és egészen a Polgármesteri Hivatalig kísérték.

– Azt látom, hogy a mai magyar társadalom nem mozog annyit, mint elődeink. Ezt több mindenből adódik, többek között abból, hogy kényelmesebbé vált az életünk. Ezt valahogyan kompenzálni kell. Vannak csapatsportágak, amik ugyancsak nagyon jók, de ha valakinek nincs ilyenre lehetősége, akkor a futást ajánlom. Ehhez ugyanis csak egy futócipőre van szükség, s napszaktól függetlenül bármikor el lehet indulni – ajánlotta mindenki figyelmébe a hobbiját.

Véleménye szerint elegendő heti 3×30 percet mozogni ahhoz, hogy az életminőségünkben érzékelhető változás következzen be. Ezzel együtt azt is nyomatékosította, hogy nem szabad összekeverni a kertben végzett munkát vagy a mindennapos kerékpározást a sporttal. Az előbbiek nem helyettesítik a rendszeres mozgást, mivel nem járnak pulzusemelkedéssel. Emiatt hatásfokuk nem jelentős.

Az általános és középiskolás korosztályon végignézve azt is elismerte, hogy a legtöbben csak a negyvenes éveik elején kezdenek gondolkozni azon, hogy valamit tenni kellene az egészségük érdekében. Az ok, hogy általában ekkor jelentkeznek az első figyelmeztető jelek. Sajnos azonban az elhatározást ritkán követi kitartó munka, ezért sokan már az út elején feladják. Ennek elkerülése érdekében érdemes a sportos életmódot megszakítás nélkül folytatni, és a tanulóéveket követően is beiktatni a mindennapokba.

Mint mondta, a megyefutást küldetésének érzi. Tervei szerint további 14 alkalommal szeretné körbefutni lakóhelyét, hogy minél többekhez juttassa el az üzenetét. Ezzel együtt úgy látja, Magyarországon is tapasztalható kisebb előrelépés. A statisztikai adatok szerint néhány éve mindössze a felnőtt lakosság 15-16%-a sportolt rendszeresen. Ez az arány mára 20% fölé emelkedett.

A vendéget elsőként dr. Melis János címzetes jegyző üdvözölte. Mint megfogalmazta, vélhetően Szarvason értő fülekre találnak az elhintett gondolatok, és sokan fogadják meg a jótanácsokat.

Babák Mihály polgármester emlékeztett, a település a rendszerváltást követően elnyerte a nemzeti sportváros címet, s ehhez mérten igyekszik mindent megtenni a terület fejlesztéséért. Végül aláírta és lepecsételte azt a megyetérképet, amely valamennyi érintett település jegyzett.

Tóth László Békésszentandrás irányába folytatta útját, ahonnan visszafordulva Csabacsűdön zárta a napot. Menetrendje szerint április 13-án Békéscsabán fejezi be a megyejárást. Tervei között szerepel, hogy jövőre már a térség valamennyi települését útba ejti, vagyis 75 helyre viszi el a futás örömét.

Könnyebb sérüléssel járó baleset a 44-esen

0

Amíg nem ismerjük egymás kultúráját, addig nem tudunk véleményt alkotni