in , ,

Amíg nem ismerjük egymás kultúráját, addig nem tudunk véleményt alkotni

0

A roma kultúra előtt tisztelegtek Szarvason. Április 5-én a Fő téri Általános Iskola dísztermében a helyi általános iskolások mutatkoztak be, ízelítőt hozva hagyományaikból.

– Fontosnak tartjuk, hogy a roma gyerekek már egészen kis koruktól kezdve tisztában legyenek azzal, hogy az általuk képviselt kultúrát világszerte elismerik és elfogadják – mutat rá az esemény jelentőségére Nagy Nikolett, a Szarvasi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Szarvas megyei szinten is egyedülálló hagyományőrzés szempontjából. Az itt élő roma lakosság tiszteli a hagyományokat, és azon fáradoznak, hogy ápolják a nyelvet és a szokásaikat.

Aláhúzta, ennek részét képezi, hogy negyedik éve a Fő téri Általános Iskolában a tananyag részeként heti két órában roma kultúrát és népismeretet tanulnak. Emellett hagyományőrző néptáncsoport is működik.

Emellett azt is látják, hogy az asszimiláció a roma kultúra tekintetében is érezteti hatásait. Sajnos egyre kevesebben vannak, akik felvállalják cigány származásukat, és a fiatalabb generációnál már nyelvi hiányosságok is tapasztalhatók. Összességében azonban az identitás alapját jelképező roma nyelvnek még mindig megvannak a gyökerei, átörökítése pedig biztosítja a kultúra fennmaradását is.

Hangsúlyozta, a nemzetiségi önkormányzat is mindent megtesz annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet az értékeikre. Ennek volt részese az április 5-i rendezvény is, amelyet a Roma Kultúra Világnapja jegyében tartottak. Bízik abban is, hogy a roma kultúra megismerése lehet az egyik kulcs a kisebbségi és a többségi társadalom közeledéséhez.

– Amíg nem ismerjük valamely nemzetiség kultúráját, addig nem tudunk véleményt alkotni. Bár a romák alapvetően egy zárt közösséget alkotnak, nehezen építenek ki a bizalmat, ezen a téren is érzékelhető már a változás. Egyre inkább úgy próbálnak integrálódni a többségi társadalomba, hogy közben megőrzik a tradíciókat is – mutatott rá a roma társadalomba is begyűrűző szemléletváltásra.

A rendezvényen megjelenteket Hodálik Pál alpolgármester köszöntötte. Emlékeztett, a Roma Kultúra Világnapját 1990 óta ünneplik, gyökerei pedig 1971-re, az. I. roma világkongresszusra nyúlnak vissza. Magyarországon 2012 óta fordítanak rá nagyobb figyelmet. Köszönetet mondott az elnökség munkájáért, amely a rendezvények megszervezése mellett nagy hangsúlyt fektet a források megszerzésére is. Számos pályázaton szerepeltek sikerrel, amelyek remélhetőleg a szarvasi romák felzárkózását segíti elő.

A délután során a Fő téri Általános Iskola és a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola tanulói elevenítették fel a jeles nap előzményeit, a néptánccsoport pedig autentikus műsorral járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

Folytatásként Szarvas április 8-án a Békés megyei romanapon is képviseltette magát. Az esemény színvonalas lebonyolításához a roma hagyományőrző néptánccsoport műsora is hozzájárult.

Tóth László és Boross Bence (Fotó: Hegedűs Éva)0

Hatodszor futja körbe a megyét a mozgás népszerűsítésért Tóth László

Második helyen zárt Szarvas az SKI OB-n