Connect with us

Hírek

Több mint kétszázan mondtak verset a költészet napján

Óvodások, általános és középiskolások, valamint civil szervezetek és egyéni jelentkezők is részesei voltak az idei szarvasi versmaratonnak. Több megyeszékhelyhez és a fővároshoz hasonlóan a településen is versfolyammal tisztelegtek a költészet napja előtt, még ha a szavalatok hossza nem is egy teljes napot ölelt fel. Délelőtt tíz órakor indult útjára a nyolcórás versfolyam, amelynek keretében mindenki elolvashatta kedvenc versét, a bátrabbak pedig mankó nélkül, fejből adták elő a szívükhöz közel álló költeményt. Az ötlet Szenes János nevéhez fűződik, aki eredetileg 24 órás maratont álmodott meg.

– Az jutott eszembe, hogyha lúd, legyen kövér, vagyis az eredeti módszertan szerint egy nappal korábban, április 10-én déli tizenkét órakor indítottuk el a maratont, és József Attila születésnapjának kellős közepén fejeztük be. Legnagyobb örömömre Békéscsaba megőrizte ezt a licenszet, és a Jókai Színház keményen tartja magát ehhez. Én abban is bízom, hogy még megérem, hogy egyszer újra Szarvason is ilyen hosszúságú lesz – emlékezett vissza a 2012-es indulásra az esemény eszmei szerzője.

A Cervinus Teátrumtól a szervezést két évvel később a Városi Könyvtár vette át, partnerként azonban a kulturális intézmény továbbra is közreműködik. Ennek egyik megnyilvánulási formája volt a délután során dr. Dósa Zsuzsa és Timkó János színművészek előadása, akik a viharos Ady-Léda szerelmet idézték fel verseken és levelezéseken keresztül.

Baginé Tóth Erika intézményvezető a megnyitón emlékeztetett, a magyar költészet napját 1964 óta ünnepeljük. Úgy véli, bár a verseket manapság nem tartják divatosnak, talán nincs is olyan ember, akinek ne lenne egy olyan verse, ami útmutatást ad neki élete folyamán. Ezt igazolja a rendezvény népszerűsége is. Elárulta, már a közzétételt követő napokban betelt a létszám, köszönhetően az intézményekkel való jó partnerségnek és az előző évek tapasztalatainak.

Hodálik Pál alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, a költészet a magyar nyelvhasználat egyik legkifinomultabb eszköze. Valószínűleg mindenkinek a szívében ott él egy-egy költő, mégpedig az, akinek a lelkivilága leginkább hasonlít az övéhez. Valószínűsíthető az is, hogy a legtöbben már próbálkoztak gondolataik versbe foglalásával, de csak kevesen vannak, akik ki mertek állni műveikkel a nagyközönség elé. Felhívta a fiatalok figyelmét, hogy a digitális világ vívmányai arra is használhatók, hogy a klasszikus és kortárs irodalom gyöngyszemeit elolvassák.

– A kortárs írók, költők szerint érdemes lenni a kortárs irodalmon keresztül megszerettetni a gyerekekkel a verseket. Sok esetben azok nehezek a gyerekeknek. Nem használjuk a bennük előforduló szavakat, néha szinte szótárakat kell segítségül hívni. Mégis. A tanulók gyakran át tudják érezni a költemény mondanivalóját. Nem feltétlen kell mindig mindent érteni, ill. az is előfordulhat, egy verssor egy későbbi élethelyzetben talál meg újra – vélekedett Kántorné Hanzó Ildikó kettős minőségben, pedagógusként és költőként a versekről.

A napot a Fő téri Általános Iskola tanulói nyitották, majd Brachna Irén és Molnár János műsora következett. Az intézmények mellett a Polgármesteri Hivatal munkatársai, a helyi média képviselői és Szarvas Város Barátainak Köre is szemezgetett kedvenc költeményeiből. A versfolyamot 16 órakor egy könyvbemutató színesítette. A közönség Uhljár Anna – Anni – első verseskötetét, a Lélektáncot ismerhette meg közelebbről, melynek zárásaként táncra is perdülhettek. Utolsó műsorszámként a Cervinus Teátrum művészei a tragikus hirtelenséggel távozott kollégájuk, Benkő Géza alakját idézték fel versein keresztül.

Kiemelt

Egyre több roma család ismeri fel a továbbtanulás fontosságát

Hírek

Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék) Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék)

Remek nézőtéri beszólások, zseniális egyéni akciók Szentandráson

Békésszentandrás

Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva) Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva)

Ujhelyi szerint hazugság, hogy kevesebb pénzt kap az agrárium a jövőben

Hírek

Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva) Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)

Elmentek a tatárok, és bejöttek a barbárok

Hírek

Hirdetés

Archívum

2019. április
h k s c p s v
« Már    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Friss

Connect