Connect with us

Békés megye

Frankó Anna és Jónás Jánosné megyei Nemzetiségi díjban részesült

Frankó Anna és Zalai Mihály (Fotó: Zentai Péter)
Frankó Anna és Zalai Mihály (Fotó: Zentai Péter)

A Békés Megyei Önkormányzat a nemzetiségek napja alkalmából tartandó díszünnepségét idén Kondoroson tartotta. A rendezvényen Emil Kuchár, a Szlovák Köztársaság Békéscsabai Főkonzulátusának vezetője is részt vett.

A Békés Megyei Önkormányzat minden évben a december 18-ai nemzetiségek napjához kapcsolódóan díszünnepséget szervez, ezen esemény keretében vehetik át az arra érdemesek a közgyűlés által alapított Nemzetiségi díjat. Az elismerés létrehozásával a megyei önkormányzat célja az volt, hogy a soknemzetiségű Békés megyében a nemzetiségek kultúrájának, nyelvének, identitásának megőrzésében és fejlesztésében kiemelkedő tevékenységet végző, különböző nemzetiségű személyek elismerésre kerüljenek. Ebben az évben öten részesültek a kitüntetésben, akiknek Emil Kuchár, a Szlovák Köztársaság Békéscsabai Főkonzulátusának vezetője, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Tolnai Péter, a megyei közgyűlés nemzetiségi ügyekért felelős tanácsnoka és Mucsi András, a megyei közgyűlés Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke adta át a díjjal járó oklevelet és plakettet.

A szlovák nemzetiség javaslata alapján a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Nemzetiségi díjat adományozott Frankó Annának a szlovák nyelv és kultúra megőrzése, megismertetése terén végzett munkájáért. A roma nemzetiség javaslata alapján elismerést vett át Jónás Jánosné a települési roma nemzetiségi önkormányzatok munkájának segítése terén tett erőfeszítéseiért. A német nyelv ápolásáért, a német kulturális és zenei értékek megőrzéséért Nemzetiségi díjat kapott Pintér Edit, a lengyel baráti kapcsolatok áplásáért, a lengyel kultúra megismertetéséért elismerésben részesült Tóth Olga. A román nemzetiség javaslata alapján Fenyvesi Tivadar a román nemzetiség érdekében végzett erőfeszítéseiért vehette át az elismerést.

Jónás Jánosné és Zalai Mihály (Fotó: Zentai Péter)

Jónás Jánosné és Zalai Mihály (Fotó: Zentai Péter)

A díszünnepség hagyományaihoz híven a kitüntetések átadása után kulturális műsor keretében mutatkoztak be a nemzetiségek. Színpadra léptek a lőkösházi, román nyelvet tanuló gyermekek, a 45 éve alakult kondorosi Rózsa Pávakör, az Almáskamarási Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai, a Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola gyermek énekkara, a békéscsabai Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola hallgatói, valamint verses zenés összeállítással készültek roma nemzetiségű gyermekek.

Békés Megyei Önkormányzat

Fotó: Zentai Péter

Kiemelt

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Egyre többen hisznek a házasság intézményében Szarvason is

Szarvas

Szijártó Mandel jobbról Szijártó Mandel jobbról

Első junior korosztályos érem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Egy óra alatt 19 napirend teljes egyetértésben

Békésszentandrás

Digitális-suli fejlesztések a Gyakorlóban és a GFF pedagógusképzésében

Oktatás

Hirdetés

Archívum

2019. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect