in

Feltámadás – 120 éve született…

…Molnár Béla ornitológus

A kakukkmadár életének és szaporodásának megfigyelője korszakos felfedezést tett a múlt század 30-40-es éveiben. A szarvasi tanár írta le először, hogyan rakja a kakukk tojásait a nádirigó fészkébe, és a kikelő fióka hogyan löki ki az „nevelőanya” tojásait vagy kikelt fiókáit a fészekből. S ha a véletlen úgy hozza, hogy két kakukktojás is kikel, csak az erősebb fióka marad a fészekben, mert „testvére” őt is kilöki.


 Kutatásait a Körös élőhelyein folytatta Szarvas határában.

Megfigyeléseit filmre is rögzítette, ez a maga korában nemzetközi szenzációt keltett. Filmje 1942-ben aranyérmet nyert a Velencei Biennálén. A sors fura fintora és kegyetlensége, hogy a szerzői jogviták következtében a magyar nyelvű kópiák megsemmisültek. Az egyetlen megmaradt – olasz nyelvű – kópiát Béres Mária tanárnő és tanítványa, Kepenyes Bernadett fedezte fel újra, és mentette meg az enyészettől. 

A tragikus sorsú tudós-ornitológus lassan-lassan a feledés homályába merült, bár a „Benkában”, amelynek épületében tanított, emléktábla őrzi emlékét. Most dr. Demeter László alaposan felrázta a közvéleményt. Hasonmás kiadásban – egy díszes tokba foglalva –megjelentette Molnár Béla 9 füzetét. A kiadás létrejöttében komoly szerepe volt a Tatai László vezette, nem rég alakult, Digitális Kalamáris Kiadónak, amelynek a Kockázatos c. karikatúragyűjtemény után ez volt a második kiadványa.

A kiadvány egyértelmű szakmai siker. Bemutatóját április 13-án tartották a Körös-Maros Nemzeti Park Anna-ligeti székházában. A vendégeket mézeskalács-kakukkal fogadták (Keserű Zsuzsa munkája) Előadások hangzottak el, és – filmes keretbe foglalva – levetítették Molnár Béla filmjének digitalizált változatát.

Néhány kép a rendezvényről. (A fotókat Keserű Zsuzsa készítette.)

Vélemény, hozzászólás?

Felsőfokon – Ágoston Béla és barátai Szarvason

Szentandrás kikapott sajátmagától