in

Európa Napja a könyvtárban

Május 9-ét „Európa Napjaként” jelölik a naptárakban, de azt kevesen tudják, hogy 1950. május 9-én történt a mai Európai Unió létrehozásához vezető első lépés megtétele. Ekkor vetette fel Robert Schuman francia külügyminiszter, hogy néhány európai ország  egyesítse szén- és acéltermelését. Alig egy évre rá megalakult a Montánunió, mely a mai EU alapjának tekinthető. 1985-ben határoztak úgy az EU vezetői, hogy ezt a napot „Európa Napjává” nyilvánítják.

Tusjak Lászlóné, a könyvtár vezetője a következőket mondta a rendezvényről:
– A szarvasi Városi Könyvtár Europe Direct Alpontja 2008. évre is sikeres pályázatot nyújtott be Európai Uniós rendezvényekre, vetélkedőkre, kiállításokra, előadásokra, uniós dokumentumok vásárlására.

Ennek keretében vetélkedőt szerveztünk általános iskolások részére az Európai Unióról Európa Napja és az uniós csatlakozás napja alkalmából a Városi Könyvtár gyermek részlegében.
Előtte előadás segítette a vetélkedő sikeres lebonyolítását: Roszik Zoltán történész, a Tessedik Sámuel Múzeum igazgatója ismertette röviden az EU történetét, főbb jelképeit, a csatlakozási folyamatot.

Minden résztvevő kapott ajándékot: lufit, tollat, a sikeres részvételt igazoló emléklapot s természetesen megvendégeltük a lelkes csapattagokat. Az első helyezettek csak jelképesen kaptak több ajándékot, hiszen nem a versengés, hanem a játék, a tanulás, az EU jobb megismerése volt a célja e délutánnak.

Vélemény, hozzászólás?

Úszóverseny hat csapat részvételével

Kiállítás Bencsik Erzsébet festményeiből