in

Na, mi újság, Főkonzul Úr?

Jan Süli, a Szlovák Köztársaság főkonzulja tartott előadást a gimnázium aulájában. Akcentus nélkül beszél magyarul, először levizsgázott magyar történelemből, majd röviden elmondta Szlovákia rövid történetét. Többször arra a megállapításra jutott, hogy a két nép szinte semmiben sem különbözik egymástól, majdhogynem csak abban, hogy itt több használtautó kereskedés van. A szlovákok természeti adottságaiknál fogva sokkal szegényebbek, ezért sokkal takarékosabbak, lényegesen kevesebb hitelt vesznek fel, így ott nincs ekkora keletje a használt autóknak. Ez euró bevezetésével kapcsolatban utalt arra, hogy sokan óvták őket ettől a lépéstől, hogy meg fogja feküdni a gyomrukat. Ennek cáfolataképpen kiosztott egy csomó eurót, és egynek a felét el is fogyasztotta. Egy kisebb gyomorrontás jól jönne euróügyben mostanság nekünk is.

A dunaszerdahelyi rendőrattakról, ill. az egyenruhások szlovákiai felvonulásáról annyit mondott, hogy ez, ami most megmérgezi a két ország viszonyát, sem a magyar sem a szlovák embereknek nem érdeke, valahol máshol, feljebb kell keresni az okokat. Elmesélt egy jópofa történetet arról, hogy a szlovák kormány egyik tagja erősködött egy, ma a legnagyobb légi csapatszállító jármű vásárlása mellett. Szerencsére a józanabbja ellenezte, hogy egy ilyen drága holmit vegyenek, mikor ellenség sehol. Most az ellenség keresése folyik, hogy legyen ok a beruházásra. Ezt már nem a Főkonzul Úr mondta, de a dunaszerdahelyi eseményeknek még abban van érdekessége, hogy amit 500 éve nem sikerült összehozni sem németnek, sem töröknek, sem orosznak, azt most a szlovákoknak sikerült, mégha mikro méretben is, mégpedig azt, hogy halálos ellenségek összefogjanak ha belerúgnak a magyarba. Na nehogy má’ az ultrák mutassanak példát!

Mivel 16 évig Kassa polgármestere volt, az előadást városának bemutatásával fejezte be. Az egyik légifelvételen látszik, hogy a Kassai háztetők nagyobbik része frissen felújított. Erre úgy nyílt lehetőségük, hogy az önkormányzatnak van egy olyan bevétele, hogy a dohány- és italáruk adójának megkapja a 10%-át, amit nem osztottak ki prémiumként vagy utazgattak el, hanem a hivatal 30-70%-os, vissza nem térítendő támogatást adott a tulajdonosoknak. Mi meg majd visszaváltjuk az otthon porosodó üvegeket.

Jó-jó, de ki a fene az a Jan Slota?


 

Vélemény, hozzászólás?

Ezüstkása aranymazsolával

A zászlót vitték mindhalálig