in

A hónap csillagképe: az Orion

orion1

orion1Magyar népi neve Kaszás vagy Kaszástelke.

Az Orion a legjellegzetesebb csillagképek egyike, fő formáját 7 csillag alkotja, ezek kevésbé fényszennyezett helyről is láthatóak. Legfényesebb csillaga a Betelgeuse (alfa Orionis), az élete végén járó vörös óriás, melynek átmérője ezerszer nagyobb a Napénál, így csillagunk helyére képzelve jócskán túlterpeszkedne a Mars pályáján is. Jellegzetes vörös színe szabad szemmel is látható. Másik igen feltűnő csillaga a ragyogóan fehér Rigel, mely kettőscsillag.

 

 

A csillagkép legismertebb objektuma az M42, az Orion-köd. Sötét helyről szabad szemmel is megtalálható Orion öve alatt a tőrben, mint ködös csillag. Az Orion-köd egy ún. diffúz köd, csillagok szülőhelye. Az objektumot alkotó port és gázt a Trapézium nevő csillagegyüttes világítja meg.
Fényképekről ismerős lehet a híres Lófej-köd, bár ennek az alakzatnak megpillantása nagyon nehéz, nagy átmérőjű távcső és kiváló ég szükséges hozzá.

 

Még több infó a sulineten.

 

orion

 

Merkúr: Február 14-én van legnagyobb kitérésben a Naptól, de a horizonthoz való közelsége nehezíti megfigyelését.

Vénusz: Feltűnően látszik a délnyugati égen, a hónap elején 4, a végén pedig 3 órával nyugszik a Nap után.

Szaturnusz: Este kel, az Oroszlán csillagképben látszik, érdekessége, hogy szinte éléről látunk a gyűrűjére.

A Mars és a Jupiter hajnalban kelnek, a horizont közelében tartózkodnak. Az Uránusz még sötétedéskor megkereshető a Vízöntő csillagképben. A Neptunusz a Nap közelsége miatt nem figyelhető meg.

 

Tudtad-e?
– A Jupiter körül olyan sugárzási zóna van, hogy csak gépekkel lehet kutatni a gázóriás környezetét, egy űrhajós perceken belül meghalna. A sugárzás az Io nevű hold rendkívül erős vulkanikus tevékenysége miatt alakult ki, az apró vulkáni részecskéket a Jupiter gravitációs mezeje hatalmas sebességre gyorsítja.

– A Tejútrendszerhez legközelebb található galaxis az Androméda-galaxis (M31). Körülbelül másfélszer nagyobb a mi galaxisunknál és folyamatosan közeledik, évmilliárdok múlva a két csillagváros össze fog ütközni. Az Androméda-galaxis szabad szemmel is látható az Androméda csillagképben.

– A Voyager-1 és a Voyager-2 űrszondák már a Naprendszer peremén járnak. Ez két tárgy lesz az első ember által a csillagközi térbe küldött eszköz.

Vélemény, hozzászólás?

konyvtar

KAZINCZY „Szép magyar beszéd” verseny 2009.

Vitamin Zöldségüzletek