in

Így nézünk mi ki

eu_valasztas_09_szarvas

ha ez így folytatódik, zene nem lesz

eu_valasztas_09_szarvas

Arányaibn így néz ki a szarvasi választási eredemény, ha az EP-be jutott pártokat nézzük…

 

eu_valasztas_09_orszagos

…és így az országos összetétel.

 

Az 2009-es EP választások meglepő eredményeinél csak a szarvasi eredmények hoztak meglepőbbet. Szarvas még radikálisabb, mint az ország. A hagyományosan jobboldali város most kicsit mégjobboldalibb lett. A világ valószínűleg magával volt elfoglalva, ill. mivel Európában is hasonló dolgok történtek a forinttal nem történt semmi különös, nem kezdték el kivonni a pénzt a nyugati befektetők, sem más rogyasztó. Olyannyira nem, hogy a reggeli 288,40-es indulóról 15.30-ra 277-re erősödött az euróhoz képest.

 

A meglepetések:
– a legnagyobb meglepetés, hogy kiírták a sorozatból az SZDSZ-t, összesen 67 érvényes voksot kapott, a szavazatok 1,2%-át. Az is igaz, hogy Szarvas nem SZDSZ-es fellegvár.

 

– az MCF-Roma összefogásra 4 szavazat érkezett. Ezt valószínűleg erősen befolyásolta a szombaton tartott világraszóló lagzi, ami után én sem mentem volna el szavazni. A négy szavazó a nem meghívottak közül kerülhetett ki, így a mérhetetlen 0,07%-os arányt sikerült elérni.

 

– bár az MDF országos csodát vitt véghez azzal, hogy bejuttatta Bokros Lajost az EP-be, de ez nem rajtunk múlott. Nálunk csak 2,79%, 156 választó szavazott a diagramjainkban zölddel jelzett pártra.

 

– a Munkáspártra 49-en szavaztak, ez az összes 0,88%-a.  Meglepő, mert az utóbbi három évben még a nevüket sem hallottam kiejteni szarvasi viszonylatban.

– igazi meglepetés a Lehet Más a Politika szereplése. 115 szavazat sok ahhoz, hogy egy család, vagy baráti kör álljon mögötte, biztos volt néhány politikából kiábrándult, aki mentőövként fogadta megjelenésüket.

 

– az MSZP-nek prognosztizálható volt az eredménye. Ahhoz képest, hogy Szarvas FIDESZ-es város, és a párt országos népszerűségét tekintve így is szép eredményt értek el 759 érvényes szavazattal (13,57%), pirossal jelölve diagramunkban. Ezt majdnem teljes egészében Földesi képviselő úrnak köszönhetik, aki huzamosabb ideje a város érdekeit előbbre helyezi a populista pártérdekeknél, egyébként ennyit sem értek volna el. Talán kevesebb multimilliomos figurával, akiknek a kérdésüket sem hisszük el, egy jó arcfelvarrás segíthetne megállítani a párt végleges lecsúszását. Nem hittem abban, hogy létezik MSZP-Jobbik átszavazás, de baráti, ismeretségi körben volt olyan választásra jogosult, aki, bár világ életében MSZP-s volt, gondolkodott azon, hogy a Jobbikra szavaz, és egyértelműen a párt országos vezetőinek címezte antipátiáját.

 

– A FIDESZ 44,4%-ot, 2485 (narancs) szavazatot kapott szavazókörzetünkben. Rosszabb, mint az országos, de elég. A marketingjüket nullkalórián végezték, polgármesterünk, Babák Mihály népszerűségét lehet lemérni ebből az eredményből. Kinek tetszik ez a marketing, kinek nem.

 

– az igazi fekete ló a Jobbik, diagramunkban nem az index feketéjével, hanem az OVB által kitalált tüdőszínével jelöltük. Bár legutóbb Szarvas legnagyobb politikai összejövetelét tartották, még így is meglepő országos átlag fölötti szereplésük. Itt nem a személyek vitték a szekeret előre, hanem a témák, amit meg mertek pendíteni. Polgármesterünk az utolsó pillanatban megpróbált egy kis szelet kifogni a vitorlájukból, mikor a Magyar Nemzetben nyilatkozott a csicskatartásról és más törzsi torzsalkodásokról, de kicsit későn ébredt, hozzáteszem, hogy a FIDESZ-en belül viszont hamar, pontosabban egyedül, de kevés volt. Sajnos fent még tükör előtt artikulálva gyakorolják a szakkifejezéseket, amiket valószínűleg hallhatunk majd tőlük a választások előtt, de a Jobbiknak mindenképpen helyzeti előnye van e témában. Az országos 14,77%-ot nálunk megduplázták, ez is jól jelzi, hogy a távhő és a gáz ára kevésbé baszarintja a lakosság csőrét, mint a cigányság többséghez való viszonya, valamint a multik megadóztatása és a magyar föld védelme. Szarvason szűk 10%-kal kapott kevesebbet a FIDESZ-nél, azaz jövőre komoly kormányzati tényezőt csinálnánk belőlük.

Vélemény, hozzászólás?

neptanc090607

Pántlika és kisbokréta

chovan090610

Évzáró a Művészeti Alapiskolában