in

Amit tudni akarsz a csicskatartásról, de sosem merted megkérdezni

Június 24-én hajnalban rendőri akció keretében lakossági és önkormányzati jelzések alapján a Szarvasi Rendőrkapitányság a megyei rendőrökkel és a Rendészeti Igazgatóság Akció osztályával (kommandósokkal) együttműködve ellenőrizte a külterületi tanyákat, ill. belterületi ingatlanokat, ahol a bejelentések alapján csicskatartásra lehetett gyanakodni. A rendőrségi információk alapján, a törvény betűit szem előtt tartva, a cikk végére alaposan át kell dolgoznunk a csicska fogalmát.

 

Loós István bűnügyi osztályvezető elmondta, több mint 30 ingatlanon tartottak ellenőrzést, aminek eredményeképp 26 főt hallgattak meg részletekbe menően a rendőrök. A 26 fő majd mindegyike kijelentette, hogy önszántából tartózkodik az ingatlanokban. 1 főt előállítottak, majd átadtak a kecskeméti kollégáknak, akik régebben körözték őt, egy fő pedig kérte, hogy szállítsák haza családjához, Örménykútra, ahol a család nem rohant örömében tűzijátékot venni, hogy megjött a papa. Néhány embert orvosi kivizsgálásra vittek be, de megállapították, hogy egyiknek sem indokolja az állapota a kórházi ellátást. Oltyán Sándor alezredes, kapitányságvezető elmondása szerint nem az ő hatáskörük azt vizsgálni, hogy ezek az emberek mi okból vannak rosszabb állapotban, mint a hasonló korú lakosság. Az ügyben a rendőrség eljárásokat fog kezdeményezni bankkártyával való visszaélések miatt. Az akcióban találtak még bűncselekményből származó tárgyakat, valamint lőszereket is.

 

A szarvasi kapitányság vezetője cáfolta, hogy az egész akciót az indította volna el, hogy egy csicska holttestét találták meg egy autó csomagtartójában, mint ahogy azt is, hogy a múltkori Hír tévés riport váltotta volna ki a tegnapi rendőri akciót, egy ilyennek az előkészítése hosszabb folyamat. Kijelentette, hogy példás az együttműködés a Polgármesteri Hivatallal, ill. annak ide passzoló intézményeivel, a továbbiakban is szorosan együttműködnek nem csak ebben, de más kérdésekben is. A rendőrség megtette, amit lehetett, a törvény betűit szem előtt tartva eddig mehettek el.

 

Most, hogy kiderült, a Hír TV riportjában szereplő, Kossuth utca elején lakó családnak volt igaza, miszerint nem ismernek olyat Szarvason, aki csicskát tartana, és végig gondolva az egészet, lehet, hogy lassan be kellene fejezni az e témában történő szereplést országos médiában, mert az már bizonyított, hogy csicska nincs a városban, de nehogy turista se legyen. Azt ugye nem szeretnénk, hogy Szarvas város említésekor Pavlovi-effektusként Új-Delhi utcaképe ugrik be az emberek agyába, aki megrázza a fejét, és elmegy Borsodba kirándulni, majd az ottani állapotot látva szörnyülködik, hogy ha ott az van, mi lehet Szarvason? Azért annyira nem rossz a helyzet, mint arrafelé, ahol megélhetési problémák miatt van cigánybűnözés, munka nincs, még annak sem, aki nem szokott el végleg a munkavégzés gondolatától, és rendezkedett be végérvényesen a szociális hálón való élősködésre. Szarvason módos cigányok laknak, nem szorulnak megélhetési bűnözésre. Amíg van pénz. Addig is örüljünk, hogy csak az böki a csőrünket, hogy miközben a megélhetésünkért futunk, miért tudnak fényes nappal a főutcán korzózni és köpködni, ill. az, hogy már megint nem lehetett elmenni a Posta előtt, mert segélyért gyülekeztek. Hány százalékkal csökkentené ellenérzésünket az, ha csak ez a kettő megszűnne?

 

A végére eljutunk ahhoz a kérdéshez, hogy mi is az a csicska? Az eddigi közhiedelemmel kapcsolatban, miszerint minimál-költségvetésen, embertelen körülmények között üzemeltetik őket, amíg el nem használódnak, majd kidobják őket, át kell gondolnunk, és valami olyanra cserélni a fogalomtárunkban, mint az önpusztítás határán túl munkát kedvelő ember, aki még fizet is azért, hogy dolgozhasson, és fénnyel táplálkozik. Nincs ebben semmi, mindenkinek megvan a maga szenvedélybetegsége.

Vélemény, hozzászólás?

varju090624

Varjú László a túlélésről

naplemete090626

Eső után naplemente