in

Holdra-szállás pont 40 éve!

hold090720

hold090720

Kedves Barátaim!

 

Mint az minden bizonnyal sokan tudjátok, ma éppen 40 évvel ezelőtt lépett ember egy másik bolygó felszínére.

Emlékszem, 7 éves voltam akkor, és nem nagyon tudtam fölfogni még azt, hogy Édesapámék miért ülik körül oly izgatottan a család rádióját, és hallgatják feszült figyelemmel az időnként teljesen el-elhalkuló adást: a Szabad Európa Rádió (vagy az Amerika Hangja?) magyar kommentárral együtt egyenesben közvetítette az Apollo-11 útját, és a holdkomp leszállását.

 

Most már tudom, hogy az akkori Magyar Televízió (természetesen az MSZMP vezetése által engedélyezve) végül mégis átvette a nyugat-európai adást, és akinek volt akkoriban televíziója, az láthatta is a képeket és hallhatta Almár Iván (a lehetőségekhez képest) szakavatott információit is.

 

Mindez átélhető ma este is: akinek van rá ideje, és ellátogat a neves eseménynek emléket állító “Mi a Holdat választottuk” honlapra, lásd: http://wechoosethemoon.org/ akkor igazi élő-adásban követheti végig a Holdra-szállás teljes rádióforgalmazását Houston és az Apollo-11, illetve a holdkomp között. Most, amikor ezeket a sorokat írom, a Sas már levált az űrhajóról, és útban van a Hold felszíne felé, fedélzetén Armstrong és Aldrin úrhajósokkal. A landolásig hátralévő idő: 1 óra és 31 perc.

 

Az összes hang- és videó-felvétel természetesen később is bármikor megtekinthető.

 

Aki viszont szeretné mindezt magyar nyelven, közérthető magyarázatokkal kísérve követni, az látogassa meg az Űrvilág honlapját: http://urvilag.hu/page.php?column=104 – itt az összes fontos eseményről olvashat.

 

Mindenkinek jó időtöltést: Buzás Mihály

 

Vélemény, hozzászólás?

stmartin090719

St. Martin és az EtnoRom először együtt, nálunk

Merre legyen egyirányú a Kossuth utca?