in

A természetfotózás, mint életforma.

Kalotás Zsolt

Kalotás ZsoltMegnyílt Kalotás Zsolt fotókiállítása a A Körös-Maros Nemzeti Parkban. A közelmúltban jelent meg a fotós „A Körös-Maros Nemzeti Park – A természet szigetei” című albuma az Alexandra Kiadó gondozásában. A kötetben több mint 200 kép kapott helyet a Nemzeti Park természeti értékeiről, védett állat- és növényvilágáról. A másfél évi fotózás eredményét bemutató album lett az egyik díjazott az idei Szép Magyar Könyv versenyben. Ehhez elengedhetetlen volt a KMNP munkatársainak segítsége, akik mindig hívták, mikor valami történt a Parkban, és segítették végigjárni mind a 27 egységet, a „természet szigeteit”.

Tirják László, a Nemzeti Park igazgatója régi barátjaként mutatta be a fotóst, aki a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség természetvédelmi osztályvezetője, ill. a Magyar Természetfotósok Szövetségének alapító tagja.

Annak ellenére, hogy a fotós viszonylag későn, csak 22 éves korában kezdett fényképezni, 2001-ben elnyerte az „Év természetfotósa” díjat, majd egy évre rá első magyar természetfotósként publikált a National Geographicban. Számos díja közül talán a „Pro natura”-ra  a legbüszkébb, ami a hazai természetfotósok legrangosabb elismerése.

Termékeny fotós, mintegy 5000 fotója került bemutatásra szerte Európában, a tengerentúlon, de még Indiában is.
Kalotás Zsolt a természetfotózásról így vall, „a természetfotózás számomra nem csupán pihentető kikapcsolódás, természetvédő hivatásom kifejezése, hanem életforma is”. Végül elmesélte, hogy hogy sikerült lefényképezni a Maros árterén az alig 3 milliméteres európai nyelesszemű legyet, amit alig néhány éve fedeztek fel, és a kép alapján talán a pörölycápának lehet távoli rokona.

Vélemény, hozzászólás?

A Szarvas Coop üzltek ajánlata

Tóth Annamária kiállítása a Múzeumban