in

Nem kell a szociális kártya Szarvason

Múlt hét péntekjén úgy döntött Szarvas Város Népjóléti Bizottsága, hogy Szarvason nincs szükség az olykor alkotmányossági vitákra is okot adó szociális kártya bevezetésére. Épp a napokban született ellentétes döntés Monokon, ahol az oly sokaknak szimpatikus Szepessy Zsoltnak, a falu polgármesterének fejéből pattant ki az ötlet, kapott szárnyra, lett rengeteg támogatója és kevesebb ellenzője. Kellett ehhez persze az is, hogy szimpatikus legyen az ember, aki ki is meri mondani, amit gondol. Egy kinézetre klasszikus, itt ragadt csinovnyik típusú, halk, de briliáns gondolkodású az élet nagy összefüggéseit átlátó ember hangja a Karakószörcsög Alsón levő restiig sem jutott volna el, bár az ilyeneknek sajnos esélyük sincs a hangjukat hallatni, nem érvényesülnek ma a politikában.

Az ellenzők jórészének a legfőbb ellenérzése ezzel kapcsolatban mindössze annyi, hogy nem az ő szájukból hangzott el az ötlet. Félreértés ne essék, nem akarom se pro, se kontra véleményezni az ügyet, de magyarok vagyunk, ugye, ami nem a mi ötletünk, az nem is olyan jó. Gondoljunk bele, a mi Polgármesterünk találja ki, hány, a kártya bevezetésének támogatója ellenezné most! Egyszerű a képlet.

Térjünk vissza Szarvasra. Szarvason a Népjóléti Bizottság a helyzetet értőkből és „látókból” áll. A Bizottság az elnökön kívül, aki történetesen lelkész, három képviselőből, három külső tagból és rengeteg delegáltból áll. Utóbbiak között a Cigány Önkormányzattól a Jobbikig, a nyugdíjasoktól az asztmásokig, a tanároktól a családsegítőkig 13 ember vesz részt remélhetőleg a saját véleményük közösségi véleménnyé való alkotásában. Az kérdés, hogy a jövő évi választások után, és ahogy azt Gajdos Attila a Jobbik legutóbbi sajtótájékoztatóján mondta, mi lesz akkor, amikor a „Jobbik nagyobb számban be fog jutni a Képviselő-testületbe” hogy fog a jelenlegi vélemény módosulni. Mindenesetre ennél reprezentatívabban nehéz lesz összeállítani a bizottságot. A szegénység egyébként is egy olyan jelenség, amire párezer éve nem akarják megtalálni az ellenszert, mindenhol jelen van, legtöbbször már beleszületik az ember – kivéve talán Luxemburgban -, vagy csak egyszerűen szerencsétlen az élettel. Ki mondja meg nekik, hogy ne igyanak kávét, mert az élvezeti cikk, mikor a legutóbbi kutatások szerint napi három-négy is egészséges. Vagy akkor igyanak? Ha saját felelőtlen szenvedélye sodorta abba a helyzetbe, hogy kénytelen a közösségi juttatásokhoz folyamodni, akkor helye lenne a kártyának, de ki, vagy mi húzza meg a határt? A vér átlagos havi alkoholtartalma? Azoknál, akik a segélyeken való élősködésre szakosodtak nem ez a megoldás, márpedig az egyik legfőbb kiváltó ok ez volt, ebben talán lesz előremozdulás.

Kívülről persze mindig teljesen másképp néz ki minden, mint mikor benne él az ember, könnyen megmondja az ember a frankót, mit és hogy kellene csinálni a másiknak, elvégre Magyarországon élünk.

A Népjóléti Bizottság részletesen megindokolta, hogy miért nem támogatja a kártya bevezetését, ezt elolvashatja alább, aztán mondja el a véleményét!

{xtypo_rounded2}Szarvas Város Népjóléti Bizottságának határozata a szociális kártya kérdéséről

Szarvas Város Népjóléti Bizottsága 2009. szeptember 24. ülésén megtárgyalta a Polgármesteri Hivatal Hatósági, Szociális és Családvédelmi Osztálya által készített írásbeli beszámolót, melynek tárgya – többek között – az ún. "szociális kártya" esetleges helyi alkalmazásának kérdése volt.

A Bizottság áttekintette a városunkban meglévő szociális ellátásokat.
Megállapította, hogy a támogatások többsége célhoz kötött felhasználású, sőt jelentős részét a hivatal eleve természetben juttatja el a rászorulók részére.
Ezek a támogatások a következők:
– gyermekétkeztetés,
– tankönyvtámogatás,
– lakásfenntartás,
– közgyógyellátás,
– nyugdíjas, illetve tanuló bérlet,
– hulladékdíj-mentesség,
– védőoltások,
– adósságkezelési szolgáltatás,
– iskolatej,
– lakbértámogatás.

Az alábbi két támogatás pedig pénzbeli támogatás, de kötött felhasználású, vagyis eleve számlával kell igazolni a költséget, vagy utólag kell számlával bizonyítani, hogy a támogatás a kívánt célra került elköltésre. Ezek az alábbi támogatások:
– rendkívüli gyermekvédelmi támogatás,
– temetési segély.

Fentiek alapján a Bizottság egyhangúlag úgy döntött, hogy szakmailag nem támogatja Szarvas Városában az ún. "szociális kártya" bevezetését.

Hatósági, Szociális és Családvédelmi Osztály{/xtypo_rounded2}

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

2010-es falinaptár Szarvasról

Gyalogosok elsőbbsége