in

Rablótámadás Szarvason: stabil a megkéselt asszony állapota

Megtámadtak, vérben úszom! — csupán ennyit tudott mondani kolléganőjének a telefonba az a szarvasi asszony, akit tegnap este hat órakor támadtak meg Szarvason, a Béke lakótelepi élelmiszerboltban. A támadókat elfogták, egyikük nemrég szabadult. Korábban emberölésért ítélték el.

Eddig soha nem féltem, de mostmár igen… teljesen ki vagyok borulva… — ezekkel a szavakkal fogadott bennünket Körmendi Mariann, a szarvasi bolt  másik eladója, amikor ma délelőtt megérkeztünk abba a szarvasi élelmiszerboltba, ahol tegnap este a rablás történt. Ketten váltják egymást a reggel hattól este fél nyolcig nyitva tartó üzletben, így akár ő is lehetett volna az áldozat. 

Az üzlet egy lakótelep garázssorán található, ahol az esti órákban már nem nagy a forgalom. Ráadásul, ahogyan Körmendi Mariann elmondta, a bolt előtti köztéri lámpa hosszú idő óta nem világít, így a közeli többszintes házakból sem láthatták, mi történt. 

A két álarcos férfi 35 ezer 400 forinttal távozott, miután megkéselték az eladót. Mire kolléganője a helyszínre ért, már ott volt a rendőrség és a mentő is, a rablás után néhány perccel ugyanis két fiatalember tért be vásárolni, ők hívták ki a mentőket. 

Ma délelőtt az üzletben igen nagy volt a forgalom, a vásárlók egymásnak adták a kilincset. Volt, aki már hallott a rablásról, ezért jött le érdeklődni, más csak most szembesült a történtekkel.

— Megdöbbentő! Szerencsétlen asszony mit élhetett át! — sápadt el a hír hallatán egy idősebb törzsvásárló, Kriska Mihályné. — Eddig is inkább csak nappal jöttem ide vásárolni, de az biztos, hogy ezután nem jövök erre sötétedés után! 

Kicsit odébb, a garázssor egy másik üzlete előtt két férfi értékelte a történteket. 

– Tudja mit, az ilyeneket le kellene vágni! Szó nélkül kivégezni… Micsoda jogállam az, amelyben nekem azért kell dolgoznom, hogy eltartsam a börtönökben lebzselő bűnözőket, akik ilyen brutális dolgokat követnek el?! – kelt ki magából az egyik középkorú férfi.

Nédó Erikától, a békéscsabai kórház orvosigazgató-helyettesétől megtudtuk, hogy a szarvasi asszonyt életveszélyes májsérülésekkel szállították be tegnap este a kórház sürgősségi osztályára. Azonnali műtétet hajtottak végre rajta, állapota jelenleg stabil, kielégítő.  
 
A pénztáros nem adta a pénzt, ezért szúrták hasba

Az egyik maszkos, napszemüveges támadó kezében pisztoly, a másikéban tőr volt. A két férfi felszólította az eladót — egy többgyermekes, középkorú asszonyt —, hogy adja át a bevételt. Nyomatékként a fegyveres rabló a levegőbe lőtt a gáz-riasztó pisztollyal, mely a megszólalásig hasonlít egy 9 milliméteres Parabellum éles lőfegyverhez.

A sértett nem adta oda pénzt, ezért a másik tettes a nála lévő tőrrel minden további felszólítás nélkül hasba szúrta az asszonyt. A nő megpróbálta a férfi arcáról lehúzni a maszkot, erre a támadó több helyen megvágta a karját. Ezután a tettesek a pénztárgépben lévő pénzzel elmenekültek a helyszínről. A sértettet a mentő a békéscsabai kórházba szállította, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Állapota továbbra is súlyos, életveszélyes a hasi szúrás miatt.

Az egyik elkövető már ült emberölésért

A szerdai békéscsabai sajtótájékoztatón Oltyán Sándor alezredes, Szarvas város rendőrkapitánya és Tóth Csaba őrnagy, a megyei főkapitányság bűnügyi osztályvezetője elmondták: a kommandósokkal közösen a bűncselekményt követő öt órán belül elfogtak két gyanúsítottat — egy 58 és egy 22 éves szarvasi férfit — egy közeli tömbházban.

A felderítéshez hozzájárult, hogy a rendőrség nagy erőkkel szállt ki a helyszínre, és környéken, például a szórakozóhelyeken, értékes információkhoz jutottak. A házkutatás során a nyomozók lefoglalták az elkövetésnél használt tőrt, a gáz-riasztó pisztolyt, és az ellopott pénz nagy részét, 33 ezer forintot. A tettesek kihallgatásakor felmerült, hogy volt egy társuk is, akinek elsősorban figyelni, biztosítani kellett a helyszínen.

A szintén szarvasi, 22 éves, büntetett előéletű férfit az egyik helyi szórakozóhelyen fogták el, éppen a rablásból kapott részét itta el. A rendőrség a három férfit őrizetbe vette, és kezdeményezték az előzetes letartóztatásukat. A két fiatal tettest fegyveres rablással, az idősebb férfit nyereségvágyból, különös visszaesőként elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítják. Előbbi bűncselekményért öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztést, utóbbiért tényleges életfogytiglant is kiszabhat a bíróság.

Az 58 éves férfi két hónapja szabadult a szegedi fegyházból, ahol 14 év 1 hónapot ült emberölésért. Az eddigi adatok szerint ő vette rá a két fiatalembert — egyikük a rokona —, hogy kirabolják a garázsboltot.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

A II. Trianonra emlékeztek

Gyászhír