in

Hátha felbukkan egy géniusz-koca

Csak nem tudunk leszállni a szarvasi ludak, kacsák, tehenek és malacok tárgykörről. Nem megy, és aránylag kényelmes is a téma. Úgyhogy tovább kutakodtunk. A méltán híres szarvasi költők után teret adunk dr. Kerezsár Dénes főiskolai adjunktusnak, akinek fő területe a szarvasi ludak, kacsák, tehenek és malacok viselkedéskultúrája. 

Mióta élnek Szarvason ludak, kacsák, tehenek és malacok?

Mindenek előtt köszöntöm a kedves olvasókat, engedjék meg, hogy megtisztelve érezzem magam, hogy kedvenc területemről szólhatok önöknek. Nos, a malacok bejövetele az 1900-as évek elejére tehető. Először egyetlen kismalac jött Szarvasra, majd rövid tájékozódás után visszarohant jelezni a többieknek, megfelelő a klíma, bejövős a város. Bejöttek a malacok. Szarvasi lakosoknál találtak maguknak menedéket, ólakba költöztek. Egyébként a mai disznótorok áldozatai ezeknek az ősmalacoknak a leszármazottai. 

Ludak, kacsák, tehenek?

Csak nyugalom, ne rohanjunk ennyire előre. A malacok, mint állatcsoport jelentős tömeget képviselnek Szarvason. Malachalmazról kell, hogy beszéljünk, viszont meglepően nincs egyetlen kiemelkedő képességű egyed sem, amelyikről érdemes lenne külön és hosszasan értekezni.

Ezt hogy érti? Más városokban tehát vannak, illetve voltak kiemelkedő teljesítményű sertések?

Meglepően máshol sem voltak kitüntetett egyedek. De folyamatosan reménykedem, böngészem a híreket, hátha valahol felbukkan egy géniusz-koca. Manapság semmi sincs kizárva.

És mondjuk a ludak?

Szeretném befejezni a malacos mondandómat, ha megengedi. Szóval örüljünk annak, hogy ilyen testközelben élhetünk ezekkel malacokkal, míg mondjuk egy nagyvárosi ember ezt nem teheti meg, hogy egy kedd délután megvakarja saját disznója fültövét. 

Kacsák, tehenek?

Nézze, mindennek eljön az ideje. De szerintem önök nem egészen jól tájékozódtak, amikor engem megkerestek. Én leginkább malac tárgykörben mozgok otthonosan. Kutatómunkám 97 százaléka is a kunkorifarkú csibészekről szól. De tudom ajánlani dr. Lenbessy Annát, akinek szíve csücske a szarvasi ludak immunrendszere, vagy akár dr. Pogivner Lászlót, aki kifejezetten a szarvasi teheneket üldözi kutatómunkája során. A kacsás professzor pedig a mindenki által ismert Kopovszky tanár úr. 

Köszönjük, és elnézést a kellemetlen szituációért. Végezetül megosztana az olvasókkal valami emlékezetes malacos történetet?

Nos, persze, de hadd gondolkozzam. Az például irtó vicces volt, ahogy az egyik kismalac röfögve jött elém, amikor gyakorlaton voltam a malacmegfigyelő intézetünkben. Máig nem felejtem el. Röf-röf, mondta a kis huncut. Az ilyen fordulatok, abszurd helyzetek teszik élvezetessé a munkámat, úgy érzem, boldog ember vagyok, és ebben nagyban benne van a szarvasi malacok maszatos csülke. 

Hácsé

Vélemény, hozzászólás?

Együtt golyózhat nagyi az unokával

Ég a harmadik gyertya is