in

Karate OB – Küzdelemből kitűnő

Éremesővel zárta az évet a Szarvasi Harcművész Egyesület. A hétvégén rendezték meg az SKI Magyarországi Szövetségének Országos Bajnokságát Szombathelyen a Savaria Csarnokban. A szarvasi és csabacsűdi versenyzők –  Brachna Bence, Borzi Balázs, Csasztvan Ákos, Laurinecz Zsolt, Lovász Gergely, Melis Erik, Melis Vivien, Poljóka György, Sallai Márton, Seres László –edzőik és néhány szülő kíséretében indultak el a hosszú útra.

Mindenki nagy várakozással tekintett erre a versenyre, hiszen az év eddigi eredményei alapján sikerekre számíthattunk, ugyanakkor kérdéses volt, hogy sikerül-e mégegyszer csúcsformába hozni a  karatékákat. Korábban beszámoltunk róla, hogy a tavaszi holland, szerb, osztrák érmek után a nyári athéni világbajnokságon is kitűnően szerepeltek a versenyzők, az ősz pedig minden várakozást felülmúlt, hiszen az egri két VB arany után a múlt heti diákolimpiáról is érmekkel tértek haza sportolóink.

A bajnokság a formagyakorlat versenyszámokkal indult, ahol Seres László, Borzi Balázs és Lovász Gergely indult, kiegészülve Brachna Bencével. Seres Laci kezdett, aki a sikeres első forduló után sajnos vereséget szenvedett és kiesett a további küzdelmekből. Borzi Balázs a négyes döntőig jutott és végül a harmadik helyen végzett, Lovász Gergely szintén sikeresen jutott a döntőig, végül a szépen bemutatott formagyakorlatával az aranyérmet szerezte meg. Brachna Bence meglepetésre a legjobb négy közé jutott, ami azért meglepetés, mert az ő profilja a küzdelem – amit méltán bizonyít válogatottbeli tagsága is -, így a katákkal  keveset tud foglalatoskodni.

A bíztató kezdet után a küzdelem versenyszámok következetek. Elsőként a legfiatalabbak léphettek tatamira. A népes mezőnyben több szarvasi (Csasztvan Ákos, Sallai Márton, Seres László), valamint egy csabacsűdi versenyző (Poljoka Kristóf) is érdekelt volt. Az első két fordulón sorra győzelmekkel jutottak túl fiaink, ezután már elkerülhetetlen volt, hogy egymás ellen is mérkőzzenek. Végül Sallai Márton szerezte meg a bronzérmet, a döntő küzdelmet pedig Poljoka Krsitóf vívta Seres László ellenében, utóbbi győzelmével. Eközben a másik tatamin Melis Vivien a lányok között kezdte meg a küzdelmeket, végig ügyesen harcolva ő is arannyal zárta a versenyt.

A következő korosztályban Borzi Balázs és Melis Erik indult 19 másik egyesület versenyzője között, eddigi eredményeik alapján kiemeléssel két táblára sorsolták őket. Izgalommal várhattuk, vajon eljutnak-e mindketten a döntőig. Balázs az első fordulóban kicsit megilletődött a nála jó egy fejjel magasabb és kb kétszeres súlyú ellenfelén, aki az első pillanatokban a vezetést is megszerezte ellene- A pillanatnyi rövidzárlatot követően a szarvasi fiú azonban megfelelő taktikát választva kiegyenlített, majd megszerezte a döntő találatot. A többi ellenfél már nem bírt ekkora testi fölénnyel, így Balázs szépen menetelt a döntőig, ahol bevárta klubtársát, ugyanis a másik ágon Melis Erik nyerte zsinórban mérkőzéseit, míg a döntőig jutott. Egyesületünk második házidöntője az OB-n Melis Erik győzelmét hozta, az ezüst Borzi Balázsé lett.

A kadettek között Laurinecz Zsolt küzdelmei következtek. Mérkőzései csak az edzők és a szurkolók számára okoztak izgalmat, Zsolt szokásos nyugalmával szerezte pontjait és vívta mérkőzéseit egészen a döntőig jutva, ahol megérdemelten szerezte meg a bajnoki címet.

A junior kategóriában Brachna Bence indult, szintén nála magasabb, súlyosabb versenyzők mellett, hiszen ez a versenyszám abszolút kategóriás volt. A nagyválogatottal az őszi vb-n résztvevő szarvasi fiú magabiztosan szerzett pontokat ütésekkel és rúgásokkal a közönség számára is élvezetes mérkőzéseken. Ő is a döntőig jutott, ahol alig egy perc alatt el is döntötte az aranyérem sorsát egy látványos ippon értékű fejrúgással.

Az U20-ban Lovász Gergely zárta  a szarvasiak küzdelmeinek sorát, rajta múlt, hogy az összes versenyszámban szarvasi arany születik-e, amelyikben egyesületünk nevezést adott le. Gergely küzdelmein egyáltalán nem lehetett érezni ennek a nyomásnak a hatását és pontos gyors technikáinak eredményeképpen egymás után szerezte meg pontjait végül pedig a bajnoki címet és a szarvasiak hetedik aranyát, így büszkén mondhatjuk, hogy a szarvasi karatésok jelesre vizsgáztak küzdelemből. Eredményeinkkel a küzdelem versenyszám összesítésében az első helyet szerezte meg Szarvas csapata. A versenyszámban begyűjtött sok érem arra is elegendő volt, hogy a formagyakorlatban indított kevés versenyzőnk ellenére a két versenyszám összevont eredményeinek tekintetében is az előkelő második helyet szerezte meg a Szarvasi Harcművész Egyesület.

(A versenyzők felkészítését Lovász György, Lipták Tibor és Ruzsinszki György irányította)

A vb-szereplésekkel és az ott szerzett érmekkel, az  OB-és diákolimpia eredményekkel, a válogatott kerettagsággak a szarvasi klub  legjobb évadját zárta, köszöni minden támogatójának a segítséget, hogy ezekre a versenyekre fel tudtak készülni és részt tudtak venni. Támogatóink: Lau-Federn Kft., a Worktrans Kft, a Szarvasi Mozzarella Kft, a Vas-Fémipari Zrt, a Hot Ball Squash Club, a Szarvas és Vidéke Takarékszövetkezet és Szarvas Város Önkormányzata.

Januártól a Szarvasi Harcművész Egyesület ismét várja a jelentkezőket gyermek, ifjúsági és felnőtt csoportjaiba. Aki kedvet érez a karate technikáinak elsajátításához, önvédelmi technikák tanulásához, vagy akár a versenyzéshez hétfői napokon 18 órától jelentkezhet a Vajda Péter Művelődési Központban.

Vélemény, hozzászólás?

Váratlan vendég a városban – egy sima tok

A válságkezelés nem kolbászosztogatás