in

Gőgös Zoltán a mezőgazdaság elmúlt 8 évéről és a jövőről

„Egy 8 éve kormányon lévő párt és annak kormányának munkájáról el kell számolni így, kampányidőszakban” kezdte sajtótájékoztatóját Földesi Zoltán, majd átadta a szót vendégének,  Gőgös Zoltánnak, az FVM államtitkárának, aki ontotta a számokat és az átlagember számára érthetetlen szakkifejezéseket, hogy már-már a sok adat közöt elveszett a gyerek. Abszolút részletességgel, szinte forintra elmondta, hogy mennyi, EU-ból nyert pályázati pénzt sikerült belepumpálni a gazdaságba, elsősorban a mezőgazdaságba az „Új Magyarország” programon keresztül. Kijelentette, hogy a 80-as években lezajlott Világbanki pénzekből történt fejlesztések óta a magyar mezőgazdaságban  modernizációs szempontból nem történtek ilyen méretű beruházások. Ettől kezdve akinek a füle nem szokott nap mint nap az ilyen jellegű szakszöveghez, az nem értett belőle semmit. Új szakkifejezéseket tanulhattunk meg, mint pl. „forrásfeszültség a kettes tengelyen”, majd megállapította, hogy vannak azonban olyan tengelyek, ahol úgy volt a forrásallokáció, hogy nem volt annyi pályázó mint amennyi forrás, így nincs is akkora forrásfeszültség, mint a többi tengelyen, amivel menet közben kezdeni kell majd valamit, mert ezeket átmozgatni máshova, tengelyen belül is nehéz. A hármas tengelynek az ügyei egy éve indultak el, akkorra álltak össze az akciócsoportok. És így tovább.

2013 után elkerülhetetlen a támogatáscsökkentés, az nem mindegy, hogy Magyarország hogy jön ki ebből, 5% vagy 35% támogatáscsökkentéssel. "Ez utóbbi nagyon érzékenyen érintené az ágazatot, ezért nem is fognak engedni az egyes pillérből" – tette hozzá Gőgös Zoltán.

Újra kell éleszteni a szociális szövetkezeteket, és a profitorientáltságból szociális irányba elvinni a gazdálkodást, ill. segíteni kell a helyi termékek helyi piacra jutását, akár az adminisztráció egyszerűsítésével is, aminek biztos lesznek ellenzői.

‘Mindenképp új kormány lesz. Hogy milyen színű, az majd a választók akaratán múlik”, de az irány ki lett jelölve, eltérni tőle nem lehet, nem lenne ésszerű.

Földesi Zoltán elmondta, hogy a jövőben településről településre járva el fogják mondani, hogy mennyi pénz került a térségbe az elmúlt években. A sajtótájékoztató végén Gőgös Zoltán a sajtó kérdéseire válaszolt.

Az írás a Körös TV hanganyagának és képeinek felhasználásával készült.

Vélemény, hozzászólás?

„Budapest, Budapest, te csodás…”

A csend fényképésze