in

„Zöld” Varga Géza szentandrási fóruma

50-60 érdeklődő, ill. szimpatizáns volt kíváncsi a Jobbik lakossági fórumára, amire Varga Gézát hívták meg a helyi szervezők, aki a párt agrárkabinetjének a programfelelőse. Kedvcsinálóként Révész Norbert olvasta fel Vona Gábor Orbán Viktorhoz intézett levelét, majd Samu Tamás Gergő a választási esélyeket mérlegelte.

Ezután kapott szót vendégük, Varga Géza, aki már 20 éve vezet ökogazdaságot, ahol semmilyen vegyszert nem használnak, és a rendszer mégis működik. Varga Gézán látszik, hogy nem pártideológián szocializálódott, ezért teljesen hitelesnek tűnt a személyisége. Mondandójának során végig a földön maradt, még a feldolgozóipar újraindításánál sem ígért csodát, vagy bármi hihetetlent, teljesíthetetlent. Gazdálkodó lévén látja a mezőgazdaság problémáit, és ezt elég jól le is tudja fordítani az alulról építkező párt bázisának a nyelvére.

A párt agrárpolitikájában moratóriumot hirdetnének a külföldiek földszerzésére, ill. kikötnék, hogy az államnak elővásárlási joga legyen a spekulatív célú földvásárlások kivédésére. Kijelentette, hogy a jobbiknak nem az itt gazdálkodó külföldiekkel van baja, hanem a spekulánsokkal.

A csatlakozási szerződést újratárgyalnák, amiben erőltetnék, hogy a föld kikerüljön a tőke szabad áramlása alól. Felfüggesztenék a hitelek kamatainak törlesztését, ahogy ezzel már élt majdnem 80 ország, mondta Varga Géza.

Agrármodelljükben fontos szerepet játszanának a magas minőségű, helyben feldolgozott termékek, ami az előadó szerint az alapja lehetne egy megerősödő falusi turizmusnak is. A gazdaságok helyben, az általuk művelt terület 10%-án meg tudnák termelni üzemanyaguk nagy részét, csökkentve ezzel az önköltségüket. 3 kiló repcéből, vagy napraforgóból elő lehet állítani 1 liter üzemanyagot és 2 kiló olajpogácsát, amit takarmánykiegészítőnek tudnak felhasználni a gazdák, azaz semmi nem vész kárba. Persze ez ennél bizonyára bonyolultabb, de a szándék nagyon nemes. A lokális gazdaságokon és szövetkezeteken túlmenve elképzelhetőnek tartja, hogy helyi fizetőeszközök is bevezetésre kerüljenek, amivel egymás között számolnának el a termelők, ill. a helyi adókat is le lehetne róni belőlük.

Előadásának végén, és a lakossági kérdések előtt mesélt galgahévízi szövetkezetük elmúlt 20 évéről, ahol 110 hektáron termelnek zöldséget, tejet, van húsfeldolgozójuk és van kőmalmuk is. Az ökofaluban vályogból és szalmából falazott háza van, aminek januárban 8 ezer forint volt a gázszámlája. Rengetegféleképp fogják fel és hasznosítják a megújuló energiaforrásokat is. Mondandójának végén magamban „zöld”-dé ütöttem.

Mint azt az elején elmondtam, szimpatikus ember szimpatikus terveket vezetett elő, amik nagyon összecsengtek a néhány napja Szarvason járt FIDESZ-es Font Sándor szájából elhangzottakkal. Mivel minden bizonnyal ez a két párt lesz a következő országgyűlés meghatározó ereje, reméljük, hogy ezek a szép tervek nem fognak a pártok közötti rivalizálás áldozatául esni!

Vélemény, hozzászólás?

Felsős farsang Szentandráson

Mik láthatók a tavaszi égbolton?