in

Vigyázz, ha jön a Vona(t)!

Azt nem lehet mondani, hogy a Jobbiknak rejtőzködő a szavazóbázisa. Egy évvel ezelőtt, az EP választások előtt járt ugyanebben a sportcsarnokban Vona Gábor, a Jobbik elnöke. A nézőtéren helyet foglaló 550-nél is több szimpatizáns száma egy év alatt megduplázódott. A párt alulról építkezőnek vallja magát, és a filozófiája is valahogy így néz ki: egy milliárdos – egy szavazat, sok kisemmizett – sok szavazat, így nem is próbálja megszólítani a Széles Gábor-féle réteget, akit név szerint is megemlített Vona Gábor az est folyamán, mint aki legnagyobbat szakított a rendszerváltás utáni vadkelet idején.

A lakossági fórumon Samu Tamás Gergő mellett Szilágyi György „csinálta” a hangulatot, hogy az est főszereplője már bemelegített közönséget kapjon, hogy nehogy meghúzódjanak a tapsolásban. A Jobbik elnökének nem kellett felmutatni a „TAPS” táblát, vagy hatásszünetet tartania, hogy lehetőséget adjon a tetszésnyilvánításra, így is sokszor szakították félbe „udvariatlanul”. A szónokok egyike sem vesződött szigorúan vett programismertetéssel, inkább „one man show” jellegű előadásmóddal szolgálták ki a szimpatizánsokat.

Példákkal tarkított beszédében felvázolta, hogy honnan lehetne pénzt szerezni. Átütemeztetné az államadósságot, ahogy azt már vagy 60, nálunk jobb helyzetben levő ország már megtette. Keményen megszorítaná a multikat, megszüntetné az adókedvezményeiket a kiskapukkal együtt, sőt… Megszüntetné, keményen büntetné a korrupciót – BKV, M6, Megyeri híd, stb. Átalakítaná a szociális rendszert. „A cigány kisebbség egy jelentős része életformaszerűen rendezkedett be a szociális rendszer potyautasaként”, mondta Vona. A szociális segélyeket ahhoz kell kötni, hogy aki nem akar dolgozni, az ne is egyék. A családi pótlék rendszerét átalakítaná, megélhetési gyermekgyártás csapját elzárná. Egy lakossági fórumon mondta neki valaki azt, ami szerinte nagyon jellemző a rendszerre, miszerint „mikor a feleségemmel összeházasodtunk, szegények voltunk, mint a templom egere, mondjuk ma is azok vagyunk, de elhatároztuk, hogy két gyereket akkor is felnevelünk, még ha szerény körülmények között is, de azt nem gondoltuk, hogy másik tízet is fel kell nevelnünk, akikkel soha nem is találkoztunk”. Fenntarthatatlannak tartja, hogy ami egyszer Európa éléskamrája volt, ma külföldi élelmiszereket, pl. kínai fokhagymát hoz be. Az érdemtelenül szerzett magas nyugdíjakat elvenné, és szétosztaná a kisnyugdíjasok között.

Merész húzás volt kijelenteni Vona Gábortól, hogy ha hatalomra jutnak, akkor be fogják záratni a TV2-t és a RTL Klubot, mert így szavazótáborukból kiírták a „Barátok közt” rajongókat, pedig most minden szavazatra szükségük lesz, ha a „radikális változás” programját végre akarják hajtani. Nem kell megijedni, azért nem maradnánk sorozatok, valóságshow-k nélkül, mert  éjszakai időpontban a börtönökben felszerelt kamerákon lehetne figyelni a Hagyó-féléket, feltehetően a közszolgálati tévé csatornáján.

A fórum végén lehetőség volt kérdezni Vona Gábortól, amik között ismét felmerült a sorkatonaság kérdése is, ugyanattól a szimpatizánstól, aki legutóbb is feltette ugyanezt a kérdés a szentandrási fórumon. Remélhetőleg Vonának elhitte, hogy tervezik a honvédelmi jellegű katonaság megerősítését.

A rendezvényt a Magyar Gárda biztosította. Vona Gábor úgy jellemezte őket, hogy ők azok, akik az életüket adnák Magyarországért, és valószínűleg tényleg ők lennének az elsők, akik életüket veszítenék baj esetén, mert bár próbáltak képzett katonai jelleget kölcsönözni megjelenésüknek, mozgásuknak, ez jellemzően inkább félkatonaira sikerült. Mindenesetre a zászló átadás-átvételét még gyakorolni kell.

Egy hónap múlva kiderül, hogy mire telik a Jobbik erejéből, mert úgy néz ki, hogy a második fordulóra nem lesz természetes szövetségesük. Az is igaz, hogy a politikában igaz az a mondás, „soha se mondd, hogy soha”.

Vélemény, hozzászólás?

Közlekedésbiztonság gyermekszemmel

HELP, avagy a képzések angol módja