in

Mérgezés Halászteleknél

Egy őz és a mellette fekvő két egerészölyv tetemét találta meg egy kutyáit sétáltató fiatalember a Halásztelki Szivattyúháztól nem messze, az Akácos-holtág mellett a napokban. Az őz már napokkal azelőtt elpusztulhatott, hiszen már csak a szőre és a csontjai voltak láthatók. Az egyik ölyv teteme pár napos lehetett, a másiké egészen friss. A halál oka nagy valószínűséggel mérgezés, hiszen a tetemek közel voltak egymáshoz és a tünetek is erre utaltak. A vizsgálatok derítik ki, hogy mi is történt pontosan.

Magyarországon minden ragadozó madár védelmet élvez – bár „csak” a törvény által. Most ezek görcsösen behúzott karmokkal hevernek az avaron. Szomorú látvány ezeket a méltóságteljes madarakat ilyen állapotban látni. Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatától kiérkező természetvédelmi őr zsákba tette az épebb madarat, hogy további kivizsgálásra a laborba vigye. Rutinszerű munka, mely hasonlóan működik a többi nemzeti parknál is, sajnos rendszeresen. Az ország teljes területére jellemző ugyanis a mérgezés. Indoka azonban változó. Van, mikor figyelmetlenség, felelőtlenség, a vegyszer nem megfelelő tárolása, használata, az elővigyázatosság hiánya okoz gondot. Az esetek többségében azonban nem erről van szó. Léteznek ugyanis olyan emberek, akik rókák, borzok, kóbor állatok, (védett) vetési varjú és (szintén védett) sasok ellen helyeznek ki szándékosan illegális csalikat. Mindez tehát törvénytelenül és mit sem törődve azzal, hogy mennyire veszélyes is egy ilyen akció. A mérgezett csalétkek nem szelektívek, tehát nem válogatnak, így bármely ragadozóra (és dögevőre) veszélyt jelentenek.

Legtöbbször a karbofurán nevű szert alkalmazzák. A karbofurán az a szer, melyet már 2008 óta tilt az uniós jogszabály. Olyannyira, hogy már az elfekvő készleteket sem lehet felhasználni. Nem lehet, mégis többször okoz a mai napig mérgezéseket, ez az egyébként talajfertőtlenítésre kitalált vegyszer. Állatra, emberre közvetlenül is veszélyes, hatását gyorsan kifejti.

A mérgezések előzményeit megállapítani nagyon nehéz, sokszor lehetetlen, de általában a háziállataikat, galambjaikat féltik, vagy tévesen úgy gondolják, hogy a ragadozó madarak nagy kárt tesznek a nyúlállományban. Rengeteg a felderítetlen ügy. Magyarországon 2000-2009 között regisztráltan 55 fokozottan védett és 172 védett madár mérgezéséért volt bizonyítottan felelős a karbofurán, de a valós pusztítás ennek sokszorosa lehet, hiszen a szakemberekhez nem jut el minden információ. Ítélet csak nagyon kevésnél született. Nagy figyelmet kapott az az eset, amikor a helytelen vegyszerhasználat 115 daru elhullását okozta – az okozót majd’ 15 millió forint pénzbírság kifizetésére ítélték. A másik híres mérgezés a Jászságban történt, ott több parlagi és rétisas, valamint számos egerészölyv és fácán pusztult el. Az utóbb említett esetnél lelőtt kutya volt a csali, abba helyezték a mérget.

Most egy őz és két egerészölyv vált áldozattá. Az egerészölyv természetvédelmi oltalom alatt áll, eszmei értéke 10 000 forint. Nyilván nem lehet minden embertől elvárni azt, hogy szeresse ezeket a madarakat, de a békés együttélésre törekednie kellene mindenkinek! 2010 a biodiverzitás, a biológiai sokféleség nemzetközi éve. Ennek a változatosságnak a ragadozó madarak is alkotórészei, ráadásul mezőgazdasági területen is nagy hasznot hajtanak, hiszen rágcsálókkal (pockokkal, egerekkel) táplálkoznak. A most elpusztult ölyvek már nem fognak pockot és fészket sem raknak többé.

Mit tehetünk?

Ha valakinek karbofurán van a birtokában:

A karbofurán erős méregnek minősülő növényvédő szer, aminek felhasználása, forgalmazása és tárolása is illegális. Akinél ilyet találnak, az két év börtönbüntetést kaphat. Ha valakinek még van birtokában ilyen szer, akkor azt a növényvédelmi vagy környezetvédelmi hatóságoknál jelentheti, náluk tanácsot és segítséget is kaphat a szer biztonságos elszállításához, elhelyezéséhez, ártalmatlanításához, hogy a fent említett esetek elkerülhetők legyenek.

Ha valaki elpusztult állatokat talál, melyeknél felmerül a mérgezés gyanúja (közel hevernek egymáshoz, egyéb sérülés nyoma nem látható rajtuk, görcsben álló karmok):

Az első és legfontosabb, hogy NE ÉRJENEK a tetemekhez, hiszen az ilyen erős vegyszerek emberre is veszélyesek, rosszullétet, halált okozhatnak! Hívják az illetékes Nemzeti Parkot (térségünkben a Körös-Maros Nemzeti Parkot a 66/313-855-ös számon, illetve Mezőtúr térségében a Hortobágyi Nemzeti Parkot) vagy a Magyar Madártani Egyesületet!

Mérgezések megelőzése:

A vegyszerek szabályos, jogszerű, gondos és rendeltetésszerű használata elengedhetetlen az effajta esetek elkerüléséhez. A másik nagyon fontos dolog itt is a szemléletváltás; addig még mindig nagyon hosszú az út, de legalább induljunk el rajta és biztassunk erre másokat is!

Vélemény, hozzászólás?

A harmadik fa Kolonics emlékére

„Ilyet már régen hallottunk!”