in

Fókuszban: a család

A kulcsszó a lehetőség – hangsúlyozta Pelczné dr. Gáll Ildikó „Nők a családban, nők a politikában” cím alatt futó sajtótájékoztatóján, Békésszentandráson, ahol Domokos László országgyűlési képviselő és Hamza Zoltán Békésszentandrás polgármesterének vendége volt. Meg kell teremteni a családalapítás lehetőségét, azt a közeget, ahol a nő és a férfi úgy döntenek, hogy mernek gyermeket vállalni – mondta az Országgyűlés alelnöke, egyben a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség alelnöke. Ez ma nincs meg, így megérti a fiatalokat, hogy nem vállalják a gyermek felelősségét. Ezen sürgősen változtatni kell, hiszen a magyar nép fogyóban, országunk lakossága pedig öregszik, nincs „utánpótlás”. Ő maga nagycsaládban él, 24 évesen szülte első gyermekét, „de akkor más világ volt” – figyelmeztetett Pelczné dr. Gáll Ildikó, aki azóta már 3 gyermek édesanyja. Most a fiataloknak is meg kell adni a lehetőséget a családalapításhoz. Ehhez munkahelyekre és otthonteremtési lehetőségre van szükség, a többi a házaspár dolga. Kiemelte, hogy a döntés a nők, és támogató férjük kezében van, de a kormány feladata, hogy olyan törvényeket alkosson, melyek elősegítik a feltételek teljesülését. Sajtótájékoztatóján korholta Gyurcsány Ferencet azon kijelentéséért, miszerint akinek nem tetszik, elmehet. A Fidesz politikája más: „maradjatok itt, és legyetek minél többen”! Ehhez megpróbálnak majd segítséget nyújtani.

A téma másik fele a nők politikában vállalt szerepe volt. A nők remélt 50%-os arányát a politikában Pelczné szerint jó, ha a dédunokáink elérik, de véleménye szerint az a fontos, hogy mit tesz egy politikus, nem pedig az, hogy nő-e vagy férfi. A nők többsége a legtöbbet az országáért otthon tehet, hiszen biztonságot adnak a családnak. Nagyon fontos, hogy a család „intézményét” ne hagyjuk szétverni! Ezért is látogatott el a Körös-szögbe, Békésszentandrásra és Szarvasra, hogy anyákkal, nőkkel egyeztessen arról, hogy mit éreznek a legsürgősebb, legégetőbb problémáknak. A Szarvasi Nagycsaládosok Egyesületénél tartott látogatásukkor, ahová Babák Mihály is elkísérte őket, az asszonyokból dőlt a panasz. Többen közülük azért munkanélküliek, mert tönkrement, megszűnt a munkahelyük, anyaként pedig nemcsak nehéz, hanem néha lehetetlen is munkát vállalni. A politikusokkal egy véleményen voltak a tekintetben, hogy a nők többszörösen hátrányos helyzetben vannak a munkavállalás, majd ha végre az sikerül, a fizetések terén. Ha fiatal, az a baj, hiszen azonnal felteszik a – törvényben egyébként tiltott – kérdést, hogy mikor, mennyi gyermeket szeretne, ha az beteg lesz, ki vigyáz rá stb. Szegény leendő anyuka pedig komoly döntés előtt áll: vagy munka, vagy gyermekáldás. Hiszen a gyermek áldás, de ilyen esetekben az ellenkezője is megfordul a fiatalok fejében – és erről nem ők tehetnek! Ha pedig a nő a gyermeket választja, és jó anyaként neveli, szül testvért, testvéreket, majd próbálna munkát vállalni, hogy enni is tudjon nekik adni, szembesül az újabb megaláztatással: „túl öreg vagy”, ráadásul hol az egyik, hol a másik gyermekkel van gond – és ezt a súlyos „kockázatot”, melyet a hiányzó dolgozó jelent, „nem engedheti meg magának” egy cég. Komoly kutyaszorítóban vannak tehát a nők. Szülés után nehezen tudnak visszailleszkedni a munka világába, pedig nagyon szeretnének dolgozni. Pelczné hangsúlyozta, hogy a céget csak a kormány teheti érdekeltté az anya visszavételében. Az egyik legszebb kor, mikor a gyermek 1-3 éves; itt meghatározó, hogy az anya vele tud-e lenni. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon maradjanak a gyermekükkel, ezért a bölcsőde, majd az óvoda intézménye nagyon fontos. Szükséges lesz a törvényi feltételeit megteremteni a távmunkának (de nem a ma jellemző kereteket értve, mikor hat órába veszik fel, de tízben dolgoztatják az anyát, vagy a hirdetés mögött nem is létezik tényleges munkalehetőség). Tudáshoz kapcsolható munkákra van szükség!

A másik, ami még sokszor okoz problémát a nőknek, hogy még támogató férj sincs mellettük. Egyedül nevelni a gyermeket pedig iszonyatosan nehéz. A politikus asszony nem is tanácsolja a nőknek, hogy egyedül vágjanak bele a családalapításba. Babák Mihály szomorúan újságolta, hogy városunkban alig házasodnak a fiatalok, de megnyugtató választ adott Pelczné dr. Gáll Ildikónak, miszerint itt, ezen a vidéken még a nő és a férfi alkot házaspárt. Itt még nem fordult feje tetejére a világ.

A létminimum alatt élőket illetően hatalmas számok hangzottak el: az ilyen helyzetben élők száma elérheti az ötmilliót! Számtalanszor látják (itt városunkban is), hogy a gyerek reggeli nélkül jár iskolába, aztán meg csodálkoznak, hogy nem teljesít jól tanulmányai során. Szóba került az „érdekválás” ügye, amikor két, egymást szerető ember azért adja be a válópert, hogy így több pénzhez jusson a család. Az ilyen változásokat elindító szabályozást mihamarabb át kell dolgozni. A családok számára biztosítani kell a gyerekek után járó adókedvezményt. Félreértés ne essék: azok sem járnak rosszabbul, akik egyedül vannak. Külön kérésként fogalmazódott meg a Nagycsaládosoknál, hogy azokhoz is jusson el a kedvezmény, akik minimálbért kapnak, de tisztességesen dolgoznak.

A tervek szerint nyáron is ülésezni fog a Parlament, ahol a „körutakon” hallott javaslatokat használják fel a törvényalkotáshoz. Nem akarják kilátástalanságban tartani a családokat, a boldogulásukat szeretnék elősegíteni, ehhez kérik a szavazók segítségét. Az említetteken túl még jó lenne rendbetenni az egészségügyet és a szociális biztonságot, de ha az első lépéseik megvalósulnak, tehát sikerül fellendíteni az építőipart (otthonteremtés), ehhez tesznek kamattámogatást, plusz a gyermek után járó kedvezményt, akkor már jó úton járnak a családok megmentése ügyében.

 

Vélemény, hozzászólás?

„Ilyet már régen hallottunk!”

Titok