in

Ami az eget és a földet összeköti

Makovecz Imre, a neves építészzseni járt városunkban. Az Ótemplomi Gyülekezeti Házban teltház várta, ahol az Evangélikus Egyházközség és Babák Mihály polgármester meghívására tartott előadást organikus építészetről, rendszerről, politikáról, és ami még eszébe jutott. Barátok közé jött, várta a találkozást, mondta az építész. Elismerően szólt városunkról. Szerinte Szarvas színvonalában messze fölötte van sok városnak, akár a közelében lévő Békéscsabának, Szolnoknak, mellékutcáiban is ápolt és rendezett, ez ugyan nem menti, de ellensúlyozza a hetvenes, nyolcvanas évek építészeti szörnyűségeit, ami pl. a Fő teret is elcsúfítja. Munkái közt jegyez olyanokat, mint pl. a sevilla világkiállítás magyar pavilonja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai épületei, de épült lakóház Szarvason is a tervei alapján.

Az általa létrehozott Kós Károly Egyesülésnek, melynek itthonról 37, Szlovákiából 12, Romániából 61 építész cég a tagja. Most azt tűzték ki célul, hogy a jelenlegi adminisztrációs megfelelések helyett a rendezési tervek a települések lakóinak érdekeit szolgálja, és aminek célja a nem politikai értelemben vett rendteremtés. Hangsúlyozta továbbá, hogy Koós Károly örököseiként a haza és a szülőföld szeretetére kell nevelni, nekik, építészeknek többek között az építészet eszközeivel. Mint mondta, az építészetnek az a feladata, hogy a földet az éggel összekösse, s szabad törekvésben megvalósuló, szabad világot teremtsen a maga eszközeivel. Kissé nehezményezte, hogy ő, az organikus építészet képviselője az elmúlt 20 év alatt egyetlen állami megrendelést sem kapott, munkái nagy részben Szerbiában és Romániában vannak folyamatban, de bemutatta a most épülő makói élményfürdő rajzait és látványterveit is, mely 3,5 milliárd forintból valósul majd meg. Ez valószínűleg abból is adódhat, hogy külföldön ügyes tolmácsokat alkalmaz, akik valószínűleg nem szó szerint fordítják le mondatait, mikor letaknyosozza a megrendelőket, pályázatokat bírálókat.

Makovecz Imre politikai hovatartozása felől sem hagyott kétséget, kijelentette, hogy pillanatnyilag egyetlen lehetőség van arra, hogy a magyar nép felemelje fejét, hogy megújuljon a nemzet és a nemzeti önbecsülés, s ez az egyetlen, józan ész által diktált egyetlen lehetőség a FIDESZ és Orbán Viktor.

Makovecz Imre volt az első ember a városban, aki egy mozdulattal bele tudta fojtani a szót Polgármesterünkbe, és tartósan benne is tudta azt tartani. 

Vélemény, hozzászólás?

Öreg kecske is megnyalja a sót…

Bábosok a városban