in

Ismerjük meg Szarvast!

Városszerte fel-feltűnnek iskolás osztályok szarvasi épületek előtt, és fényképezkednek. A képek a Szarvas Város Barátainak Köre által meghirdetett helyismereti vetélkedő döntőjére készülnek. Ebben a fordulóban egy-egy szarvasi épület egészét, vagy apró részletét kell felismerniük képről, amit a Baráti Kör állított össze. Természetesen az Árpádot mindenki felismeri, de az ördög a részletekben rejlik. Ezen sorok írója is napokat hasonlítgatta családjával a városi épületek tetején levő vázákat, vagy angyalarcokat, és kijelenthetem, hogy még annak sem egyszerű, aki végigfotózta már a várost oda-vissza. A képről való felismerések csak egy részét képezik a vetélkedőnek. A másik, fontos pontokat jelentő feladat az, hogy egy tucatnyi épület előtt kell minél több egy osztályba járó gyerekkel fényképet készíteni. Egy igazságossági faktor bevezetésével – a képen levő és az osztályba járó gyerekek arányával – értékeléskor korrigálják a kapott pontértéket.

Megkérdeztük Dr. Dezső Istvánt, az egész verseny ötletgazdáját, honnan jött az ötlet, és elmondta, hogy egyszer szem- és fültanúja volt annak az esetnek, mikor a Béke-Vasút sarkán egy autóból megkérdeztek egy 40 év körüli szarvasit, hogy hol van a Szárazmalom, amire a kérdezett nem tudott válaszolni. Ezzel a versennyel szeretné elérni azt, hogy ez többet ne fordulhasson elő. Elmondta még, hogy ez már a harmadik forduló, aminek a teljesítési határideje május 20-a. Azért kell az első tizenkét épület előtt fényképezkedni, hogy ezek biztosan megmaradjanak a gyerekeknek egész hátralevő életükben, és mivel ezek a tablók az osztály tulajdonában maradnak, egy későbbi osztálytalálkozón, 15, 20, vagy 51 év múlva milyen jó lesz emlékezni ezekre a kalandokra. A feladatok között nem csak épületek vannak, hanem híres szarvasiak szülőházai, lakóházai, sírjai is.

A nyereményeket május utolsó vasárnapján, a városi gyermeknapon adják át, amit osztálykirándulásra fordíthatnak a győztesek, de senki sem fog nyeremény nélkül maradni, mondta Dr. Dezső István, a Szarvas Város Barátainak Köre elnöke.

Vélemény, hozzászólás?

Így úsznak a Szamócák

Szarvasi felhőkörkép