in

Elmúlt 60 év!

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepelte a szarvasi Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon. A megemlékező ünnepség a Vajda Péter Művelődési Házban 2010. május 15-én 14 órakor kezdődött. Ezt kövezően az iskolában, illetve az iskola udvarán emléktábla avatásra, majd a tanítványok és a tanárok közös báli vacsorájára került sor.

Az ünnepség az iskola tanulóinak műsorával kezdődött. Jelképes kapun léptek át a színpadra a jelenlegi és a volt diákok, ahol visszaemlékeztek az elmúlt évekre. A padláson a sok poros kacat között, kutatva idézték fel a sok emléket, akkori jó dolgokat, felelevenítve a régmúltat. A történéseket még azon vendégek is megértették a közönség sorai között akik nem tudnak szlovákul.

A műsor után az iskola igazgatónője, Medvegy Pálné fejezte ki a háláját azoknak, akik megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt. Köszönetet mondott a gyerekeknek és tanároknak, amiért ilyen szép műsorral kedveskedtek a vendégeknek. Ő is visszaemlékezett a régmúltra, mikor még ő is ide járt, majd elkezdett ebben az iskolában tanítani. Ezzel nincs egyedül, mivel a tantestület 17 tagja is ezen iskola padjait koptatta. Kiemelte, hogy ebben az iskolában emberségre, a munka szeretetére és az ősök tiszteletére nevelték. Elmondhatjuk, hogy ezek az értékek ma is jelen vannak ebben az intézményben. 

Babák Mihály polgármester köszönetet mondott az igazgatónőnek, a diákoknak és tanároknak a színvonalas műsorért. Megköszönte az iskolának, hogy 60 év után is ápolják a szlovák nyelvet és hagyományokat, melyeket a közel 300 éve letelepedett szlovák ajkú lakosság hozott magával. Dr. Melis János jegyző adta át Dr. Kondacs Annának a Szarvas Város Képviselő Testület által adományozott Pedagógiai Díjat „A közoktatás területén végzett példaértékű áldozatos pedagógiai tevékenységéért”. Földesi Zoltán Szarvas Város Képviselőtestülete Oktatási Bizottságának elnöke köszöntötte az ünneplő tantestületet, iskolát. Jan Fuzik Országos Szlovák Önkormányzat elnöke adta át Pribelszki Lászlónak a magas színvonalú informatikai tevékenységéért kitüntető oklevelet, és egy scannert ajándékozott az iskolának. Štefan Daňo Szlovák Köztársaság Magyarország Főkonzulja is köszöntötte az egybegyűlteket.  Dr. Simon Istvánné Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezető asszonya és Dr. Dagmar Hupková Szlovák Köztársaság Oktatási Minisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Szekciójának Főigazgatója Pozsonyból egy interaktív táblával lepte meg az iskolát. Mótyán Tibor Szarvas Város Szlovák Önkormányzatának elnöke egy hímzett oklevéllel köszöntötte a tantestületet.

Az ünnepi megemlékezés az iskolában folytatódott tovább, ahol bemutatták a jelenlévő vendégeknek az erre az alkalomra kiadott könyvet. Megtekinthették a résztvevők a 60 év eseményeit bemutató fotókiállítást, majd sor került egy emléktábla avatására is. A nap egy ünnepi vacsorával és hajnalig tartó mulatozással zárult, amin 720 volt tanítvány jelent meg. A vacsora kezdete előtt az iskola diákjai, szülői közössége és tanárai egy színvonalas műsorral kedveskedtek az egybegyűlteknek. 

A rendezvényt jelenlétükkel megtisztelték:
Domokos László Országgyűlési képviselő, Babák Mihály Polgármester, Országgyűlési képviselő, Földesi Zoltán Országgyűlési képviselő, Štefan Daňo Szlovák Köztársaság Magyarország Főkonzulja, Dr. Dagmar Hupková Szlovák Köztársaság Oktatási Minisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Szekciójának Főigazgatója, Dr. Simon Istvánné Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezető asszonya, Tolnai Péter Békés Megyei Önkormányzat Nemzeti és Etnikai Kissebségi, Vallásügyi és Ifjúsági Bizottságának Elnöke, Jan Fuzik Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Milan Kurucz Szlovák Intézet igazgatója. Romániai és szerbiai delegáció, pozsonyi Komenský egyetem nyelvi előkészítő intézetének képviselete.

Vélemény, hozzászólás?

Szerb turistákat várunk

Borúra derűs zeneszó