in

Lángoló szavak

Sokan sokféleképpen ünneplik Pünkösd ünnepét, nekünk magyaroknak leginkább a vallásos vetülete jut róla eszünkbe – még. Kevesen tartják az egyház diktálta szokásokat, viszont azt relatíve sokan tudják, hogy mit ünneplünk ezen a napon. A keresztény hagyomány szerint a Szentlélek kitöltetett a tanítványokra és Jézus visszatért Teremtőjéhez. 

Milyen szép ez a kép, ahogy a lángnyelvek ott lebegnek a tanítványok fölött és ez a tűz a lelkükben is megmaradt, hiszen elindultak beteljesíteni küldetésüket: hirdetni kezdték Jézus, a szeretet igéjét.

Vajon ma mit tennénk, ha egy lánglelkű férfi vagy nő eljönne hozzánk, és arról kezdene beszélni, hogy ha hiszünk és elfogadjuk az Isten igéjét, akkor üdvözülünk? Vajon egyáltalán beengednénk őt az otthonunkba? Meghallanánk a mondanivalóját? Elfogadnánk a gondolatait, érveléseit? Mivel tudna meggyőzni minket?

Az az érzésem, hogy ma nem tudunk mit kezdeni azzal, ha valaki nyíltan vállalja azt, ha egy gyülekezethez, felekezethez tartozik. Kissé kínos egymás vallásosságáról beszélgetni, ha egyáltalán szóba kerül. Félre ne értsetek, nem akarok téríteni senkit, nem áll szándékomban meggyőznöm senkit arról, hogy ez vagy az a vallás miért jó, mert ennél sokkal többről van szó. Arról szeretnék írni, hogy lassan eltűnnek az igazi tartalmak az egyházi ünnepek mögül, mert sokan nem tudják, hogy miért is ünnep egy adott nap, annak ellenére, hogy Magyarországon a nagyobb felekezetek erős bázissal rendelkeznek. De mégis: a vallás, a hit mindennapi megélése valahogy kiveszni látszik. Pedig sokszor emlegetjük az Istent: „hál’ Istennek”, „az Isten áldja meg”, „az Istenre kérlek”, stb. Azonban nem beszélgetünk hitről, vallásról, mintha szégyellnénk. Talán kissé gyanús is, mert sokan erőszakos térítést vélnek belelátni ezekbe a beszélgetésekbe. Pedig egy jó helyen jó időben meghallgatott igehirdetés tényleg új értelmet adhat az életünknek, akár igazi, jó értelemben vett pálfordulásban is lehet részünk. 

Ezért Pünkösd szépséges ünnepe alkalmából azt kívánom mindenkinek, hogy beszélgessünk a hitünkről, ne szégyelljük, hanem vállaljuk föl és hallgassunk minél több Biblia magyarázatot. Talán egyszer jó helyen leszünk jó időben és egy olyan új dimenziót kaphat az életünk, ami még számos örömhírt tartogat nekünk.

Nóra

Vélemény, hozzászólás?

Figyeljük a táblákat, jelezzük a hibákat!

Rákász Gergely az Ótemplomban