in

Sikeres pályázatok a Szarvasi Intézményben

Szarvas Város Közoktatási és Közgyűjteményi Intézménye Székely Mihály Szakképző Iskolája a 2009/2010-es tanévben több pályázaton sikeresen vett részt, amelyekkel az iskola nevelő-oktató munkáját tartalmilag bővíti, a tevékenységi köreit színesíti.

Az  Intézmény a magas színvonalú szakképzést alap feladatának tartja és ezt a célt támogatja a legutóbbi két eredményes pályázata. A Tempus Közalapítvány által meghirdetett  Leonardo da Vinci Mobilitás program keretében egy Németországba német és egy Finnországba szóló angol idegen nyelvi szakmai gyakorlat megvalósulását nyerték meg. Németországban nyolc tanuló, (négy pincér, négy szakács) vehet részt a három hetes szakmai gyakorlaton Chemnitz városában. Finnországba, Mänttäba pedig hat vendéglős tanuló utazhat. A két pályázaton az Intézmény összértékben 22.300 eurót, azaz közel 6,5 millió forintot nyert.

A diákok szakmai gyakorlat első hetét a fogadó helyen töltik. A pincér tanulók terítenek, felszolgálnak, tálalnak, előkészítő munkákat végeznek. A szakács tanulók ételkészítési, tálalási munkálatokban vesznek részt. A program szerinti magyar nap keretében a hazai gasztronómiai bemutatót tartanak, hagyományos magyar terítéssel, díszítéssel, amelyre már itthon előkészülnek.

A külső gyakorlati helyek Németországban, Chemnitzben a Ratskeller étteremben, a „Chemnitzer Hof” Hotelben és a Klaffenbach Kastélyhotelben, Finnországban pedig Mänttäban a Santa Fe Hotelben és a Mäntta Club Étteremben lesznek. Itt a tanulók megismerkednek az étterem/hotel étel-, italkínálatával, a helyi specialitásokkal és azok elkészítési módjával. Továbbá tanulmányozzák a vendéglátáshoz szorosan kapcsolódó marketing tevékenységek sorát is.

A pincéreknél főként a szakmai idegen nyelv és a kommunikációs kézségek fejlődését remélik, hiszen ők közvetlen kapcsolatba kerülnek a vendégekkel. A szakácsok idegen nyelvi fejlődése mellett fontos lesz az új technológiák, technikák megismerése is. Az iskola szeretné, hogy a diákokra a külföldi szakmai gyakorlat lehetősége motiválóan hatna a további tanulmányi eredményükre, felkészítő órai aktivitásukra, céltudatosságukra és ezáltal sikeresebb lesz a szakképesítő vizsgájuk.

Várhatóan a külföldi tapasztalatszerzés megerősíti a tanulók szakmatanulását, ha azt látják, hogy a lehetőségeik munkaerőpiacon azáltal nő, hogy szélesebb körű ismereteket szereznek.

Az idegen nyelvi szakmai gyakorlaton végzett munkáról a diákok szöveges értékelést, és  Europass mobilitási igazolványt, valamint oklevelet kapnak.

Természetesen a három hét alatt lehetőség nyílik az adott ország, város nevezetességeivel, kultúrájával is megismerkedni. A sport- és szabadidős programok alkalmával is bővíthetik nyelvtudásukat. 

Bakulya Anna
gyak.okt.vez.

Vélemény, hozzászólás?

Ezüstérem a labdarúgó diákolimpiáról

Felsőzsolcára érkezett a benkások segélycsomagja